В първата събота на месец юли СПА столицата на Балканите – Велинград отбелязва своя празник и дава старт на „Велинградски празници на културата”, които продължават повече от седмица.

Тази година от Гражданско сдружение „За теснолинейката” са замислили да поставят началото на още една нова традиция – пътуване за празника на „С малкия влак в деня на Велинград“. Така те за пореден път искат да покажат, че теснолинейката е национална забележителност и предпочитана дестинация и средство за придвижване из красива България.

Влак „Юндола” ще тръгне в първия юлски ден в 8,32 ч. от гара Септември-теснопътна (за където има връзки от София, Пазарджик и Пловдив). Пътуването до Велинград ще продължи скромните час и половина, което значи, че в 10 ч. композицията ще пристигне в СПА столицата на Балканите. 

Тържествата на града започват около 11 ч. с литургия в църквата на кв. Лъджене (на 500 м от гарата по главната улица) и продължават с парад-дефиле на духови оркестри и тържествен концерт, който ще завърши с лазерно 3D шоу.

За връщане са предвидени влакове в 13,30 ч. (с връзка за цялата страна), в 17,05 ч. (с връзка за София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора) и в 22,14 ч. (с връзка за Пазарджик, Пловдив, Ст. Загора, Ямбол и Бургас), съобщават организаторите.