Задържани са 31 души, деветима от тях на територията на България; Според първоначалните данни приблизително 3000 граждани на ЕС са били ощетени от престъпната дейност с най-малко 500 000 евро.

Успешната операция, при която е разбита международна криминална мрежа за измами с разплащателни карти, е проведена съвместно от испанските и българските власти със съдействието Евроджъст и Европейския център по киберпрестъпления към Европол.

В резултат на проведените действия, реализирани от Централният съдия – следовател № 5, Прокуратурата при Националния съд на Испания, Националната полиция на Испания, Специализираната прокуратура на Република България и ГД „Борба с организираната престъпност“, са задържани 31 заподозрени.

От тях 21 са арестувани на територията на Испания, деветима – в България, и един – в Чехия.

Извършени са 48 претърсвания и изземвания в къщи и помещения. Заподозрените са притежавали оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация от банкови карти, скимиращи устройства, микрокамери, приспособления за манипулиране на АТМ банкомати, както и парични суми. При претърсванията са иззети и множество подправени карти, наркотични вещества и подправени евро банкноти.

Установено е, че в периода 2014-2017 г. международната организирана престъпна група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно с цел да копира и използва информацията от банковите карти.

Подправените карти са били използвани за незаконни транзакции в около 200 банкомата извън Европейския съюз, главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика. Приблизително 3000 граждани на ЕС са пострадали от действията на организираната престъпна група и са били ощетени с най-малко 500 000 евро.

По време на разследването Евроджъст е осигурил близък контакт и координация между прокурорските и разследващите власти в България и Испания. Европол е оказал подкрепа по случая, предоставяйки специално изработен разузнавателен анализ и експертни съвети на разследващите, както и чрез разполагане на мобилни офиси на място в България и Испания.

В Евроджъст и Европол са били проведени няколко координационни и оперативни срещи преди да се предприемат координираните съвместни действия. Поради спецификите на разследването на международно ниво е бил създаден съвместен екип за разследване между сътрудничещите си държави с помощта на Евроджъст и Европол.

„Съвместната операция беше много успешна. Нивото на сътрудничество в рамките на съвместния екип за разследване беше динамично, изключително професионално и насочено към постигане на резултати. Високо оценяваме изключителното ниво на професионален опит на нашите колеги от Специализираната прокуратура на България, както и прилагането на най-добрите практики за разбиването на тази комплексна организирана престъпна група“, е оценката за съвместните действия на Камен Михов, национален представител за България в Евроджъст.

По думите на Фрациско Хименес-Виярехо, национален представител за Испания в Евроджъст, успешната операция потвърждава ангажираността на Евроджъст да защитава средствата на гражданите на ЕС от попадането им в ръцете на киберизмамници. „Цялата престъпна мрежа беше разбита, благодарение на съвместните усилия на испанските и българските прокурорски власти, както и на ценната подкрепа оказана от техните Национални бюра в Евроджъст, и в резултат на това тя вече е неспособна да мами невинни жертви“, допълни той.

Стивън Уилсън, оглавяващ Европейския център по киберпрестъпления към Европол подчерта, че полицейските сили в ЕС използват уникалните средства на Европол, за да подсигурят безопасността на електронните парични транзакции: „Непрекъснато влагаме все повече и повече ресурси в тази ключова платформа за подкрепа и сега виждаме резултатите от дейността ни“.