Таксите за роуминг в Европейския съюз на практика престават да съществуват. Краят им настъпва от днес – 15 юни. Според новото положение, навсякъде в ЕС, както и в Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, ще можем да говорим спрямо абонаментния ни план.

Важна особеност обаче е, че трябва да не се купуват планове и карти в държава, в която е по-евтино, а след това ползвателят да ги ползва предимно в друга държава. Затова в продължение на 4 месеца мобилните оператори ще могат да следят как се ползват плановете/картите и ако има подозрително поведение, потребителят ще бъде официално уведомен и ще има 14 дни, за да докаже, че например учи или работи в друга държава.

Ако не успее, ще последват надценки от страна на операторите. Според председателя на КРС Веселин Божков спрямо България по-евтини мобилни услуги има например в Малта и Естония. Ако пътуваме в чужбина, можем да попаднем в ситуация на „непредизвикан роуминг“. Тогава клетката на местен оператор е по-силна и автоматично те прехвърля, но за да останем на плана си, трябва ръчно да се настрои телефона.

„Европейският съюз съществува, за да сближава хората и да улеснява живота им. Премахването на таксите за роуминг е истински европейски успех. Отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома. Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и осезаеми постижения на ЕС”.

Това се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат, от името на малтийското председателство на Съвета на Европейския съюз, и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава БГНЕС. Председателите на трите европейски институции заявяват още: През последните 10 години нашите институции работиха усилено съвместно, за да поправят тази пазарна неефективност.

При всяко преминаване на граница в ЕС по празници, за работа, следване или просто на кратко посещение европейските граждани внимаваха как използват своите мобилни телефони и се притесняваха от високи телефонни сметки заради таксите за роуминг. Таксите за роуминг са вече история. От утре ще можете да останете във връзка, докато пътувате в ЕС, на цената, която плащате у дома.

Отдавна чакахме този ден и мнозина се потрудиха той да настъпи. Чрез тясно сътрудничество Европейският съюз постигна конкретни положителни резултати за европейските граждани. Горди сме, че ЕС сложи край на високите цени за роуминг и сме благодарни на всички, които показаха решителност да се преборят с всички предизвикателства по пътя към целта. Едновременно с това ЕС успя да намери точния баланс между премахването на таксите за роуминг и необходимостта националните абонаментни пакети за мобилни услуги да запазят своята конкурентоспособност и привлекателност. Операторите разполагаха с 2 години да се подготвят за този ден и сме уверени, че те ще се възползват от възможностите, които предлагат новите правила в полза на своите клиенти”.

Премахването на таксите за роуминг е в основата на цифровия единен пазар на ЕС и е нова стъпка към изграждането на единно и устойчиво европейско цифрово общество, достъпно за всички европейски граждани.

Какво плащаме?

Ето и какво беше договорено за цените на едро между мобилните оператори:

1. 3,2 евроцента на минута разговор в рамките на ЕС от 15 юни, 2017 година;

2. 1 евроцент на SMS;

3. Поетапно намаление на горната цена за петгодишен период при ползването на мобилен интернет – максимум 7,7 евро за 1 гигабайт от 15 юни, 2017 година, която пада до максимум 6 евро за 1 гигабайт от 1 януари, 2018 година, а на 1 януари 2019 година максималната цена вече ще е 4,5 евро.

След това – от 1 януари 2020 година цената става 3,5 евро за гигабайт, от 1 януари, 2021 година вече ще е 3 евро за гигабайт, а от 1 януари, 2022 година ще бъде 2,5 евро за гигабайт. Споразумението означава, че плащаш толкова за цялата територия на ЕС за мобилни услуги, колкото би платил в страната, стига да е член на ЕС, в която си сключил договор с мобилен оператор.