Дебатьори от цялата страна и чужбина идват в Пазарджик, за да поспорят

Дебатьори от цялата страна и чужбина идват в Пазарджик, за да поспорят

Дванадесет отбора от дебатьори от страната и чужбина пристигат днес в Пазарджик, за да вземат участие във второто издание на турнира по надприказване „Пазарджик Оупън“. Този път амбицията на организаторите на състезанието е да привлекат участници, не само от училищата, а и от университетите.

Пазарджик е сред първите градове в страната, които създадоха дебатьорска общност в средните училища и можем да се похвалим, че нашите представители се справят успешно не само в състезанията в България, но и в чужбина.

Откриването на турнира ще бъде днес в 17 часа, а с неговото популяризиране и организиране се е заел зрелостникът от ЕГ“Б.Брухт“ – Мирослав Йонов.

Неговото училище бе първото в града, което създаде клуб по дебати. Не случайно Ана Комсалова от ЕГ“Б.Брехт“ бе сред финалистите на Националния дебатьорски форум, който се състоя преди десет дни в София.

Представяме ви интервюто на тримата победители, публикувано в сайта на Асоциацията по дебати.

С радост ви представяме победителите от формата Световни училища в Национален дебатьорски форум 2017. Дебатьорите Ана, Стефани и Антон успяха да преборят конкуренцията и да заемат първата позиция.

Как се казвате, от кой град и коя институция сте?

Ана Комсалова, от град Пазарджик, клуб дебати „Венчев“.

Казвам се Стефани и живея в Бургас. Уча в профилираната природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков“, към която е и клубът по дебати, от който съм част.

Антон Марчев, София, 9 ФЕГ „Алфонс дъо Ламартин”.

 

Ако трябва да определите това, което дават дебатите с до 3 думи, какви биха били те?

Ана: Знания и нови запознанства.

Стефи: Не смятам, че мога да се вместя в 3 думи, но може би най-обобщаващите са запознанства, самоувереност и бързо мислене в напрегнати ситуации (и станаха малко повече от 3, знам)..

Антон: Контакти, знания, приключения с БДЖ.

 

Кое беше определящо да се запишете за форума?

Ана: Миналата година се разболях в деня преди форума и си казах, че следващата година няма как да го пропусна. През цялото време до началото на тазгодишния форум бях още по-мотивирана за развитие на уменията си и съм доволна, че успях да го докажа със своето участие.

Стефи: Записах се за форума, защото ми беше интересно да видя как протичат дебатите, но се притеснявах да отида на състезание. Той беше най-добрата алтернатива.

Антон: Желанието ми да се запозная с нови хора.

 

Какво беше най-полезното нещо, което научихте от форума?

Ана: От една страна научих как да подреждам мисълта си и да запълвам времетраенето на речта по най-добрия възможен начин, а от друга – научих доста интересни факти в различни сфери от разговорите ми с останалите.

Стефи: Как да извлека най-доброто от наистина ужасни за мен ситуации (или теми за дебат).

Антон: Най-важното нещо,което научих бе как правилно да структурирам аргументи.

 

Какво според Вас Ви донесе първото място?

Ана: Много съм щастлива, че успях да се сработя със съотборниците си перфектно още от първия дебат и мисля, че това е ключово за постигнатия успех.

Стефи: Съотборниците ми, определено! Изкарах невероятен късмет с тях още при разпределянето, а от там ни тръгна по вода с по-лесната за защитаване страна във всеки дебат.

Антон: Много готино селфи с другите участници и медал.

 

Кое е нещото, което най-много ви впечатли от форума?

Ана: Като за начало, че мога да живея три дни без сън, но по-важното е, че успях да се срещна с много креативни и мотивирани хора на моята възраст и мога да твърдя, че създадох нови приятелства.

Стефи: Това, което ме впечатли най-много беше как всички успяваха да съберат мислите си по време на дебатите, независимо от факта, че почти никой не беше спал повече от десетина часа за целия форум..

Антон: Добрата организация и вкусната храна.

 

Какво дадохте и какво получихте от форума?

Ана: Със сигурност получих повече, отколкото дадох и часовете пропуснат сън и всички нерви се отплатиха многократно накрая. За първи път усетих какво е да си на финал, колко е ужасно и страхотно едновременно, и получих вяра в способностите си и готовност за бъдещи постижения.

Стефи: Дадох време и внимание, получих маааалко повече самоувереност.

Антон: Получих много нови знания от обученията.

 

Коя тема Ви беше най-интересна и коя най-много Ви затрудни?

Ана: Темата на финала ми хареса най-много, което също е голям късмет. Темата беше „Това правителство ще принуди работодателите да не изискват диплома за образование когато разглеждат кандидатурата за работа“. Тогава бяхме опозиция. А най-трудна ми беше темата с ограничаването на мандатите за изборните длъжности, защото.. политика.

Стефи: Най-неприятната за мен тема беше за допинга на спортни състезания. От друга страна пък най-много ми допадна темата за финансовата компенсация от извършителите на престъпления спрямо жертвите.

Антон: Определено темата за допинга грабна моя интерес.

 

Довършете изречението: „За мен дебатите са…“

Ана: За мен дебатите са възможност да се науча да мисля от двете страни в дадена ситуация и винаги да намирам позитиви в случващото се около мен.

Стефи: За мен дебатите са лесен начин да развия свои качества, които ще са ми от полза занапред.

Антон: Добра възможност да оползотворя свободното си време

Няма коментари.

Няма коментари!

Все още няма коментари.

Остави отговор