Ана гройс, PZdnes.com

Аладжа манастир се намира на около 17 км. североизточно от Варна, в отвесен скален масив, висок почти 40 метра. Той принадлежи към голяма група естествени пещери, част от меките варовикови утайки на дъното на древното Сарматско море. Истинското християнско име на манастира е неизвестно, предполага се, че „аладжа“ се нарича от времето на османското владичество. Аладжа в превод от арабско-персийски означава пъстър, шарен – име дадено му вероятно на запазилите се до онова време стенописи от параклиса. Всъщност, това е най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие, обитаван от монаси-отшелници през XIII – XIV век.

21аладжа-монах

Началото на системни проучвания на този християнски паметник е поставено в края на ХІХ век от основоположниците на българската археология – братя Карел и Хермин Шкорпил. След първите проучвания на братя Шкорпил грижа за неговото стопанисване поемат Варненско археологическо дружество и музей. Няма данни за това кога е основана монашеската обител. Оцелелите в параклиса стенописи свидетелстват, че тук е кипял богат духовен живот по време на Второто българско царство.

21аладжа1

 

След падането на България под османско робство в края на ХIV век Аладжа манастир постепенно запада и вероятно към края на XV или началото на XVI век е окончателно изоставен. Скалната обител Аладжа манастир се състои от две равнища, като на първо са манастирска църква, верига от монашески килии, църква за заупокойни молитви, кухня с трапезария и крипта.

На второто ниво се намира естествена голяма скална ниша, в края на която е разположен малък параклис, до който се стигал чрез дървена стълба от долния етаж където се намирала църквата за заупокойни молитви. Именно поради трудния достъп до параклиса, точно това е мястото, където най-добре са съхранени оригиналните средновековни стенописи. Необичайните архитектурни форми и многобройните предания за скрити съкровища и призраци на монаси, бродещи сред развалините, създават атмосфера на тайнственост и мистика, която от десетилетия привлича многобройни посетители.

За един век тези дадености утвърждават скалния манастир като една от най-привлекателните туристически дестинации по Българското Черноморие, включена в почти всички световни гидове. Западно от манастира в гъстата растителност на природен парк „Златни пясъци“ се намират още една група пещери, именовани от Карел и Хермин Шкорпил като „Катакомбите“ – вероятно отшелнически килии и гробници на монаси на три нива.

21аладжа2

Смята се, че са обитавани през раннохристиянската епоха (IV-VI век), основание за което са намерените фрагменти от керамика, монети и врязани кръстове. По-късно, през XIII-XIV, „Катакомбите“ и „Аладжа“ манастир оформят един по-голям монашески комплекс. Прекратили активното си съществуване през XVII – XVIII в. На територията на комплекса се намира и музей, в който можете да видите възстановка на Аладжа манастир и „Катакомбите“, икони и църковни принадлежности, а всяка неделя вечер след предварителна заявка, можете да се насладите и на въздействащо светлинно шоу.