С връчването на Националната литературна награда на името на Милош Зяпков, ще започнат традиционните тридневни тържества за празника на Ракитово, съобщиха от общината. След церемонията, която ще се проведе в местното читалище „Будилник“.

На следващият ден – 6 юли е предвиден концерт на местната детска вокална група „Дъга“ и изпълнения на СКНТ“Силивряк“-Ракитово, група за стари градски песни“Евридика“- гр.Костандово с ръководител маестро Никола Янев-Чоли, Фолклорен ансамбъл“Бояна“-гр.Костандово, Вокална инструментална група“Стоп“, поппевицата Мариета Петракиева и балет „Дежавю“ и накрая концерт на народния изпълнител Янко Неделчев.

На Празника на Ракитово – 7 юли,  ще бъде отслужена тържествена света литургия в църквата „Св.Великомъченица Неделя“, след което ще бъде раздаден курбан в двора на църквата по случай храмовия празник.

От 17,30 ч. ще бъде представен обичая „Еньовден“, след което ще има фолклорни изпълнения на СКНТ“Силивряк“, Фолклорен ансамбъл“Овчарска песен“- с.Дорково, на Мария Гергененова и Стоян Арабов от ОНЧ“Будилник“-Ракитово.

От 19.00 ч.в програмата ще се включи Градски духов оркестър с ръководител маестро Никола Янев-Чоли, следват изпълнения на Георги Жеребцов, а от 20.00 ч.е официална част на празника, когато своето приветствие ще произнесе кметът на Ракитово Костадин Холянов.

Вечерният празничен концерт е веднага след официалната част. Той е с участието на Илия Ангелов и на Райна.