На Еньовден се берат най-лековитите билки, казват нашите баби, но в планината времето им все още не е дошло. Така че търсете лековитите растения в ниските склонове на Родопите и в Средна гора. Поверието сочи, че лечебните треви растат в двора ни и това не е случайно. В природата всичко е взаимосвързано и когато имаме нужда от нещо, то по вълшебен начин се изпречва на пътя ни. Важно е да разпознаем посланието и да не го отминаваме с лека ръка.

Ето защо днес ще ви представим билките, които можете да откриете в Родопите. Така вашата разходка ще бъде съпътствана от разпознаването и брането на полезни за тялото ни естествени лекарства.

Първото място в класацията на полезните растения заема Котешката стъпка.

23koteshka-stapka1

Тя е наречена така, защото нейните цветчета поразително приличат на котешка лапичка, но и котките я похапват стига да я имат на разположение. Тази билка е била позната и на Васил Левски, при чийто митарства винаги му била под ръка. Ако говорехме за антибиотик, то терминът за Котешката стъпка е широкоспектърна. Тя лекува високото кръвно, ползва се за лечение на гинекологични заболявания, възпаления на пикочния мехур и мъжката полова система и при десетки кожни проблеми.

В билковите аптеки ще го откриете с наименованието Clinopodium vulgare, което всъщност е латинското наименование на билката, а на английски език е wild basil. Това означава див босилек.

При миома

Котешка стъпка е изпитан лек, който може да ви избави от миома. Билката премахва възелчетата в начален стадий. Ефективна е, когато дължината им не е по-голяма от 2 сантиметра. За целта на лечението пригответе извлек на спиртна основа.

Напълнете един стъклен буркан с цветове от билката и залейте с 50%-ов спирт (такъв може да получите като разредите спирт 98% с минерална вода в съотношение едно към едно).

Бурканът с цветчетата е задължително да престои на тъмно и хладно място поне месец и едва след това да се пристъпи към употреба на извлека. Две чаени лъжички от него се разтварят в сто грама вода. Лековитата течност се пие на няколко пъти, най-добре е това да става преди ядене.

За нормализиране на кръвно налягане

Приемайте по три-четири пъти на ден чай от лековитото растение. За приготвянето на отварата запарете в 400 мл вряла вода лъжичка от билката. Изчакайте 20 минути, след което прецедете и изпийте една трета от отварата. Другата част разделете на две и изпийте преди хранене.

При камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците се изхвърлят бързо и безболезнено с чай от котешка стъпка. Изпивайте по 3-4 чаши дневно (една лъжица билка на 600 милилитра вода). Отварата помага и при жлъчнокаменни заболявания.

Използва се за спиране на нощното напикаване при възрастни и малки деца, причината за което често са проблеми с бъбреците.

Още за качествата на Котешката стъпка – ТУК

На втора позиция по ползотворност и наличност в Родопите подреждаме – Еньовчето

24eniovche4

Благоуханното растение е известно като средство, понижаващо температура и лек при ревматизъм, цистит, язва, болни бъбреци, дори и при епилептични пристъпи. Многобройни са ползите на тази билка и върху кожата при различни проблеми – розацея, псориазис, циреи, обриви и пърхот.

Еньовчето помага и за отслабване, за да се запознаете подробно с неговите невероятни качества – ТУК

Вероятно никой няма да отрече, че чаят от риган, жълт кантарион и мащерка е емблема на планината. 

Именно този букет от билки е и задължителен за беритба, но през юли, защото по високите места нито една от тези билки в момента не е налична.

В момента съществува списък с 24 билки, за които е забранено да се събират със стопанска цел, а за други 11, всяка година министърът на околната среда и водите определя допустими количества. Това са еньовче, старо биле, ранилист, трън кисел, шапиче, червен божур, зърнастец елшовиден, иглика, катранка, решетка безстъблена и лютива тлъстига.