Празнично пътуване до СПА столицата на Балканите Велинград организира Гражданско сдружение „За теснолинейката” по случай празника на курортния град идната събота – 1 юли, съобщи организаторът на събитието Кристиан Ваклинов.

Придвижването до Велинград ще е осъществи по традиция с влак „Юндола”, който заминава от гара Септември в 8:32 ч. и има връзка от Пазарджик с пътнически влак в 7:50 ч. Билети се продават на жп гарата в нашия град.

В 10:00 ч. на велинградската жп гара игроорците от клубове „Росица” и „Надежда” ще посрещнат празничния влак и се тропнат голямо българско хоро за всички гости на събитието, дошли с Малкото влакче.

От 11:00 ч. в Художествената галерия на Велинград ще бъде открита изложба по случай Велинградски празници на културата „Благословени и вечни” 2017.

Организаторите на пътуването с теснолинейката припомнят, че техните гости имат влакове за връщане в 13:30 ч. и в 17:05 ч. – преди празничната програма. Всички, които имат възможност да останат до края на тържествата, оставени за прохладната вечер на 1 юли, могат да се приберат към Септември и Пловдив с влак „Места”, заминаващ от гара Велинград след края на концерта и зарята – в 22:14 ч.

От 18:00 ч. в центъра на града е планирано шоу-представяне на гостуващи духови оркестри и мажоретни състави, водени от велинградския Младежки духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев”.

Желаещите да присъстват само на вечерната програма, която започва в 18:00 ч., могат да дойдат във Велинград със следобедния влак, заминаващ от Септември в 15:50 ч., имащ връзка от София в 13:15 ч., от Пловдив в 14:44 ч., от Пазарджик в 15:11 ч., а от Стара Загора в 12:55 ч. Влак „Рила” пристига пристига във Велинград в 17:30 ч.

От 18:45 ч. ще се проведе парад-дефиле на духовите оркестри в централната градска част при пл. „Николай Гяуров”.

В 19:20 ч. на специална церемония официалните лица и кметът ще привестват гостите и жителите на града и ще вдигнат знамето.

От 19:50 ч. до 21:45 ч. на централния площад празничен концерт ще изнесат деца от Велинград, гост-звезда ще бъдат Веселин Маринов и Мариам Маврова.

Празничната програма ще завърши с пищна заря в 21:45 ч. Както писахме по-горе, гостите на събитието, дошли с теснолинейката, ще могат да отпътуват обратно по направлението Велинград – Септември – Пазарджик – Пловдив – Димитровград – Свиленград с влак „Места” в 22:14 ч.

Организаторите разказват, че пътуването е част от ежегодната им програма пътуващи събития с теснолинейката. Тези мероприятия имат за цел най-високата жп линия на Балканите да се популяризира и превърне в предпочитана туристическа дестинация.