Лятна младежка творческа резиденция за нематериално културно наследство село Радилово по програма Нематериално културно наследство на НФК стартира в събота, а всеки нов ден носи на участниците нови предизвикателства и интересни занимания, разказва секретарят на НЧ“Зора“ и инициаторка на всичко случващо се до момента Марена Вачкова.

В първия ден участниците в обучителната програма с удоволствие се запознаха с природните забележителности на село Радилово, научиха историята на средновековната крепостна стена „Калето“, легендите за местностите „Капил“, „Камилище“, „Попово хоро“ и „Червеното кладенче“. Естествено, учихме радиловски песни и танци.

27марена1

Вчера приключението от обучителната програма на Лятната младежка творческа резиденция, бе насочено към старите занаяти. Участниците се научиха как да мелят жито на воденичен камък, как се тъче на стан.

Запознаха се с историята на село Радилово и делото на Лейди Емили Странгфорд в музейната сбирка. Интересно бе посещението на мелницата на село Радилово и комбайните, които жънат нивите на селото.

27марена2 27марена3 27марена4