За да си направите тази вкусотия ви трябва килограм току що подсирено овче или краве сирене. Ще го намерите трудно, а другият вариант е да си го направите сами. Това става с литър овче или краве мляко и съответната мая за сирене, която можете да откриете в специализираните магазини за млечни изделия. Следвайте указанията на етикета на шишенцето с мая, за да започнете създаването на своето сирене. Два дни след това, сте готови да пробвате тази рецепта.

Вземате сиренето и го изливате в широк тиган, хубаво го разбивате, за да няма в него бабунки. Включвате котлона и започвате да бъркате, когато сместта заври. Целта е да се сгъсти, пускате вътре половин пакетче масло, сол на вкус и кафена лъжичка захар. Трябва да се получи гъстота като на сос бешамел, за да му помогнете, ако се налага добавете лъжица препържено брашно. Щом това се случи, отдръпнете сместта от котлона.

Това ястие може да се консумира с препечен хляб, но в миналото се е приготвяло на Петровден, който бил считан и за празник на овчарите. В някои краища го наричат „Бял мъж“, а в други – асчак. Най-добрата компания на асчака, е силно изстудената диня. Хляб може да се ползва по желание, но наистина вкусът е неповторим и асчак можете да откриете много рядко.

Легендата за „Белия мъж“ 

И до днес в Стара планина се разказва легендата как Свети Петър се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят. Отворили торбите, за да извадят от там поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж“.