Ана Гройс, PZdnes.com

Един от символите на Варна, това е Феста Делфинариум. Единственият делфинариум на Балканския полуостров е действително една от най-забавните атракции, които Варна предлага на своите гостите. Построен е през 1984 г. с над 1000 места от колектив под ръководството на известния архитект Симеон Саралиев. Съоръжението е разположено сред зеленината в северната част на варненската Морска градина, с чудесен изглед към морето. Самата постройка представлява лека пространствена конструкция във формата на стъклен куб. Интересна подробност е, че изкопните работи по инсталационния етаж и самите басейни, в които живеят делфините са се извършили след монтирането на носещата покривна конструкция.

29делфини

През лятото делфините изнасят по три представления на ден. Докато чакате реда си, можете да се насладите на чудесните гледки в морската градина на Варна. В спектакъл, продължаващ 30 минути, посетителите могат да се убедят в невероятната интелигентност и възприемчивост на морските бозайници. Всеизвестен факт е, че те са сред най-интелигентните същества на планетата Земя. Появили са се милиони години преди човека, живеят в морета и океани, но не са риби, имат мозък по-голям от човешкия и говорят помежду си на собствен тайнствен език. Съществуват 36 съвременни вида делфини, повечето океански, но има и такива, които се срещат в сладки води. Първите делфини са пристигнали във варненския делфинариум през 1984 г. от кубински делфинариум. Те са от вида бутилконоси делфини, Tursiops truncates. Интересна подробност е и фактът, че във Варненския делфинариум през 1992 година се е родило първото делфинче, което вече не е единствено. Събитието е прието като знак, че животните са се аклиматизирали добре в новия си дом. Тук ражданията на делфини са нормална практика. В момента се отглеждат пет делфина – два мъжки и три женски – Кимбо, Доли, Попи, Йоана и Бимбо. Програмата на морските обитатели в Делфинариума във Варна е много разнообразна и атрактивна. Тя включва много трикове, включително двойни салта и дори троен аксел. Изживяването наистина е незабравимо, особено за децата.

29делфини1

На територията на делфинариума се намира атрактивна кафе-сладкарница, която има вградени панорамни стъкла. От тях могат да се наблюдават подводните игри на делфините, когато не са на представление.