Димитър Ганчев, змс

При високите и непоносими температури в Пазарджик, през уикенда на язовир Батак-Дъното се проведе трети кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за радиоуправляеми яхти- регатата за класовете Ф-5. Тук времето беше идеалното за ветроходците, прохладата и равномерният- до силен вятър, бяха идеалните условия за провеждането на гонките.

Домакините от Модел яхт клуб-Пазарджик се бяха постарали за създаване на отлични условия- шатри и чадъри, моторна лодка  за състезателите и съдийският състав. В отделните класове ветроходни яхти, отново интригата за призовите места се водеше между многократния шампион Димитър Давидков /бивш пазарджишки състезател ,а сега на Благоевград/ и варненци и пазарджиклии.

Митко с лекота победи и в трите класа- Ф5Е с 22,1 наказателни точки, Ф5-М- 6,4 н.т. и ФЭ5-10 – 3,4 н.т. Пазарджишките яхтсмени Иван Ралчев и Валентин Папазов успяха успешно да се намесят в разпределянето на медалите в клас Ф5-М, Иван стана трети с 55,1 н.т.,  в клас Ф5-10 е втори с 16,4 н.т., а Вальо заслужи бронза с 27,5 н.т. , а варненеца Живко Липчев успя да се вклини между тях и спечели два сребърни медала в клас Ф5-Е и Ф5-М.

В юношеският клас Ф5-Е, медалите си разпределиха габровските състезатели, злато за Никола Пенчев- 0 т.т., сребро за Никола Панчев- 6,4 н.т и бронза за Александър Кунев с 8,1 н.т. За специалните награди на Модел яхт клуба се проведе и дамска регата, където победи главният секретар на регатата Надя Липчева от Варна, а среброто отиде у Светлана Тонева от Средец и бронз за Христина Панчева от Габрово.

След третият кръг остават въпросителните за финалите- кои ще бъдат крайните победители. Финала е в началото на септември, отново на язовир Батак. До тогава пред Модел яхт клуба са новите изпитания по организирането и провеждането на финарите за радиоуправляеми скоростни модели- класовете М и за радиоуправляеми копия- класовете NS от 14 до 16 юли на голямото езеро в „Острова“. Веднага следващата седмица започват на скоростния аква полигон Международен турнир за скоростни модели- класовете А/В, за-да продължи с 20-то Световно първенство от 24 до 30 юли.