Най-много желаещи да учат футбол има за следващата учебна година, съобщиха от Спортното училище в Пазарджик. Тридесет и шест млади надежди ще бранят славата на града, като идеята на директора Георги Георгиев е те да станат гръбнака на местния „Хебър“. Младежите ще изучават техниките и правилата на играта от професионалисти, които имат амбицията да „извадят“ най-доброто от своите възпитаници.

Деветнадесет момчета и момичета ще изучават през следващата учебна година тънкостите на волейбола, в новото Спортно училище на Пазарджик. Те са приети на първо класиране в школото и са разпределени в паралелките за шести и седми клас. За специалност „Джудо“ са приети шестнадесет деца от пети, шести и седми клас.

Всички деца са приети след като са издържали успешно съответните тестове за желаната от тях специалност.

Шестима ще се обучават в класовете за „Модерен петобой“, а осем в „Плуване“, три са приетите на първо класиране художествени гимнастички, един е боксьорът. В паралелка „Бадминтон“ са приети пет деца. Предстои и второ класиране в школото.

Вторият прием на документи ще е от 10 до 18 август.

Необходимите документи за кандидатстване са заявление по образец на училището, подписано от ученика и родителя (настойника или попечителя), в което са заявени желаните спортове за прием, копия от акта за раждане и ученическата книжка, медицинско свидетелство със заключение, че съответният вид спорт не е противопоказен за здравословното състояние на ученика, издадено от личния лекар и придружено от медицински картон с нанесени имунизации, и застрахователна полица „Злополука“ за дните на изпита по вида спорт.

За учениците, които не са от Пазарджик, спортното училище предлага общежитие, столово хранене и карта за междуградски транспорт, допълниха от общината.
Със своя заповед от 24 февруари 2017 г. служебният министър на младежта и спорта проф. Даниела Дашева утвърди държавния план-прием за Спортно училище-Пазарджик за учебната 2017/2018 г. Заложените в план-приема спортове по класове и паралелки са:
– 2 паралелки в пети клас от по 26 ученици – футбол (22 момчета) и бадминтон (4 общо момчета /момичета) в едната и художествена гимнастика (6 момичета), плуване (8 общо момчета/момичета), модерен петобой (8 общо момичета/момчета) и джудо (4 общо момичета/момчета) в другата;
– 2 паралелки в шести клас от по 26 ученици – художествена гимнастика (4 момичета), футбол (16 момчета), бадминтон (2 общо момичета/момчета) и бокс (4 момчета) в едната и плуване (4 общо момичета/момчета), джудо (2 момичета/момчета) и волейбол (20 общо момичета/момчета) в другата;
– 2 паралелки в седми клас от по 26 ученици – плуване (6 общо момичета/момчета), футбол (12 момчета), бокс (4 момчета) и модерен петобой (4 общо момичета/момчета) в едната и художествена гимнастика (2 момичета), джудо – 6 общо момичета /момчета), бадминтон (6 общо момичета/момчета) и волейбол (12 общо момичета/момчета) в другата.