Носете със себе си полиетиленов чувал, когато тръгвате на разходка в гората. В него събирайте всеки неразградим отпадък, останал или забравен от хората, които преди вас са се радвали на планината, както и отпадъците, които остават от вашия излет. Това е апелът, който отправят към посетителите на Родопите младите IT специалисти – Диана, Кольо, Лин и Ангел.

През почивните дни те посетиха брациговския курорт Атолука и изпълниха заръката си. Невероятните гледки и величествеността на природата, най-често биват съсипвани от изоставени бутилки от минерална вода, метални консервени кутии, найлонови чантички, пликчета от бонбони, чаши и чинии за еднократна употреба или други пластмасови изделия. Не малко са и стъклените шишета от алкохол.

Голяма част от хората не си дават сметка, че това са предмети, които никога няма да напуснат сами планината и с течение на времето стават толкова много, че е неприятно да се разхождаш.

Нашествието на големи групи „гъбари“ и „събирачи на билки“ от ромски произход вече е ясно различимо и по купищата отпадъци, които оставят след себе си в гората. Проблем е и това, че те не са обучавани да разпознават гъбите и билките, като се опитват да стигнат до сърцевината на гората направо с микробуса, който ги е докарал.

Трябва да пазим гората, ако искаме да я има и след нас, казват младите хора, чието ежедневие преминава пред мониторите и по-осезаемо от останалите разбират, че умората от работата се лекува най-лесно и приятно чрез пряк досег с природата.