Двеста и четиридесет години от основаването на Равногор отбелязаха неговите жители и гости през почивните дни. Сгушеното между реките Въча, Стара и Фотинска и Новомахленска село може да се похвали със славна история.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Земите му са били населявани още от най-дълбока древност, тук са живели траки от племето беси, а за това свидетелстват множество артефакти. Освен тракийските куполни могили, множество римски пътища се преплитат по платото, за да покажат, че именно от тук са минавали легионите, за да достигнат до Филипопол и древната Бесапара, идвайки от Солун през Филипи.

03равногор2

В по-късни времена тази територия е била важна за българските царе от династията на Асеневци. Край Фотиново има останки от крепост от времето, в което деспот Слав е управлявал Родопската област.

03равногор3

Днешните родоначалници на селото са пристигнали тук през 1777 г. Били са бегълци от другия край на планината, където течало насилственото помохамеданчване. Били са над десет български рода. За да опазят вярата и да я укрепят, те решават през 1830 г. да наемат майстори от съседното Брацигово, които да им направят храм.

MINOLTA DIGITAL CAMERAТака е построена местната църква „Св.Св. Петър и Павел“, а двадесет и две години по-късно, до нея се появява и камбанарията.

Селото е взело дейно участие в Априлското въстание, като още през началото на 1876 г. тук е основан Революционен комитет. Равногор дава свидни жертви по време на Априлската епопея. Неговите мъже а взели дейно участие и във всички войни водени от България след Освобождението.

03равногор5

Още през 1910 г. будното село създава своето читалище „23 априлий“, което и днес е инициатор за празниците и отбелязването на годишнини в селото. Негов секретар е Мария Спасова, която е изключително голма родолюбка и много деен човек.

03равногор1

Тържеството в събота бе уважено от народния представител Йрдан Младенов, чийто корени са от Равногор, заедно с него за приветствие кам хората се изправиха кметът на селото Нейчо Коланев, кметът на Брацигово – Петко Петков, председателката на ОбС – Брацигово – Надя Казакова, която също е от Равногор.

Тържествената част бе предшествана от тържествен водосвет, отслужен от местния свещеник Ангел Николов.

03равногор6

Празниците продължават на 15 и 16 юли, когато предстои Гайдарското надсвирване, то отново ще бъде под егидата на Валя Балканска.

На 20-ти юли – Илинден – в храма ще има Св. литургия, на 22-ри юли – Курбан за здраве и събор на м. „Св.Илия“; Традиционните Младежки вечери на набор 1999 г. са насрочени за 28, 29 юли, а на 30 юли предстои Пети международен самодеен празник с Нина Грънчарова.

* За част от снимките към този материал изказваме огромна благодарност на Лин Ли.