Седем представители на Туристическо дружество „Купена“ заминаха за Италия, където им предстоят десетдневни екстремни преживявания в планинския масив Доломити.

Доломитите са планинска верига в Североизточна Италия и представляват част от Алпите. Масивът е ограничен от долините на няколко реки: Изарко (на северозапад), Пустерия (на север), Пяве (на изток), Брента (на югозапад) и Адидже (на запад). Дължината на планинската верига е около 150км. Доломитът е седиментна, карбонатна скала, изградена от минералите доломит и калцит. Характерно за планината е, че се издига рязко и върховете са доста ерозирали и с големи скални отвеси. В подножието им има великолепни поляни и сини езера, чудно биоразнообразие, което в комбинация с изшилените върхове малко наподобява Патагония. Има няколко дяла, в които се издигат 3-хилядници, а най-високият връх е Пунта Пеня /3 343м/ от масива на Мармолада.

Маршрутът на пещерските алпинисти е Три Чиме- Виа Ферати- Монте Кристало- ез.Соралис – ледник Мармолада – връх Пунта Пеня /3343м./ Пожелаваме им успех в начинанието и очакваме разказите им, когато се завърнат.