Кметът на Семчиново Пламен Темелков и останалите шестима задържани във връзка с обвинение за участие в организирана престъпна група, трафик на хора и склоняване към проституция, ще заминат доброволно за Испания, където ще бъдат разпитвани и съдени. Това стана ясно днес по време на заседание на Окръжен съд – Пазарджик.

Обвиняемите ще заминат не по-рано от 13 юли, тъй като към момента все още не са пристигнали необходимите документи от испанска страна. Те бяха арестувани миналата седмица, след като за това пристигна Европейска заповед за арест. Темелков бе прибран от Бургас, където бил на море. Според думите му пред пазарджишкия съд – той е невинен и няма причини да се притеснява за своето бъдеще.

Ако в Испания Темелков и останалите обвиняеми бъдат осъдени, ще бъдат върнати в България, за да изтърпят присъдите си в български затвор, но при тяхно изрично желание могат да останат и в Испания.

По делото на седемчленната българска група има още 62 обвиняеми лица от Испания и България, но находящи се на испанска територия. Според сведенията от обвинителния акт става ясно, че част от експлоатираните жени са били принудени и да крадат.