Точно в девет часа тази сутрин стартира поредното заседание по делото за радикален ислям в Окръжен съд – Пазарджик. В залата се явиха всички обвиняеми по процеса, а сред тях е и Стефан Димитров, един от обвинените за нападението над децата-гребци в Асеновград.

Той беше задържан през март 2015, но по делото все още няма присъда. Делото е срещу Ахмед Муса Ахмед, който вече има условна присъда по първото ислямско дело, и 13 негови съратници. Те бяха задържани при две мащабни акции на МВР и ДАНС на 25 ноември 2014 година и на 31 март 2015 година в областите Пазарджик, Пловдив и Смолян. Стефан Димитров е обвинен, че е носел знамена с логото на „Ислямска държава” по време на религиозно шествие. В момента той присъства в съдебната зала със защитна маска, тъй като в ареста на Асеновград има болни от морбили.

На днешното заседание ще бъдат изслушани експерти от НИКК по изготвените софтуерни експертизи. „Те са по разчитане на съдържащите се данни в компютрите на обвиняемите, иззети по време претърсването на 25 ноември 2014 година. 14-те подсъдими, с тартор Ахмед Муса Ахмед, са обвинени за проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафитското течение на исляма и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация „Ислямска държава“.

Заради големия брой на обвиняемите, както и множеството експерти, залата се оказа тясна и в нея не бяха допуснати журналисти.