Ръст на туристите в пазарджишка област от 9,1% за първите четири месеца на годината, отчете в Пещера министърът на туризма Николина Ангелкова. В родопския град тя се срещна с кмета Николай Зайчев, на срещата присъстваха още кметовете на Брацигово и Батак, директорът на дирекция „Европейски фондове, стратегическо планиране и електронно управление“ в Община Пазарджик Славейко Комсалов, както и заместник-областният управител Йордан Кожухаров. Ангелкова коментира, че в района ще се разработват балнео и СПА дестинации, за да се преодолее сезонния характер на туризма. Министърът на туризма отбеляза, че в региона  могат да се очертаят важни туристически дестинации, които да бъдат включени в интерактивна карта. „Вече имаме он лайн регистър на туристическите атракции, създаване и специална програма за този вид атракции. Освен това работи платформата „Обичам България“, в която са включени 100-те национални обекта, а общините също могат да се включат, като за това няма да правят разходи“, отбеляза Ангелкова. Тя допълни, че общини, които не могат да получат еврофинансиране ще имат възможност за средства по специална програма, чийто параметри се уточняват с Министерството на финансите.

Министърът обърна внимание, че много важни за района на Пещера са устойчивото развитие на планинския туризъм и целогодишният достъп на повече туристи до интересните обекти в общината. Тя допълни, че е рестартирала работната група по планински туризъм към министерството и се очаква до месец да се систематизират нейните предложения, за да се включат в измененията на закона. Финализираме и инвестиционната карта в туризма, която ще насърчи нови проекти и инициативи в сектора, поясни още Николина Ангелкова.

Според нея за Пещера, Батак, Брацигово е от съществено значение да продължат да се развиват курортни зони като Св. Константин и Цигов чарк, известни като дестинации с детските си лагери. Важно е това, което се създаде, да се надгради и развива, защото туризмът е  основен поминък тук. Министърът приветства усилията на кметовете да изчистят правните и фактическите обстоятелства по земите на територията на курортите – частни, общински и горски фонд. Самите те предвиждат чрез общите устройствени планове да се даде възможност за допълнителни инвестиции, без да се нарушават законите на страната. Надявам, че с общи усилия инвестициите в туризма ще се осъществят, обобщи Ангелкова.

Ангелкова не пропусна да отбележи, че е важно да се продължи с намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите, за да се предлагат по-качествени и конкурентни услуги. Сред тези мерки е планираното облекчаване на процедурите за категоризация на туристически обекти.

05zaichev-angelkova-muzei-radilovo

След края на официалната част министър Ангелкова и кметът Зайчев посетиха Радилово. Там те разгледаха единствената запазена и до днес сграда на болница, построена от лейди Емили Странгфорд след Априлското въстание. Там министърът опита някои традиционни дейности като тъкане на стан и млене на жито.