Винаги когато идвам във Велинград, се сещам за онази приказка за Неволята. Градът е много хубав, но ако го гледаш от птичи поглед. Хотелите са супер, но когато излезеш извън тях, попадаш на място, което няма нищо общо с представата за курортен град.

Поначало сме петдесет години назад и още толкова встрани от представите за курортни градове, какъвто несъмнено Велинград би могъл, да бъде. Славата му на СПА – столица никак не се връзва с тъжните гледки на изкъртени тротоари, дупки по улиците, неугледни пространства, които заемат дори централната градска част.

Ясно е, че общината няма средства, за да стопанисва всичко, както трябва. Но пък статистиката сочи, че тук хотелите са най-много на глава от населението. Останалите да живеят във Велинград граждани, се препитават именно като служители, в същите тези хотели.

От години се знае, че собствениците на местата за отдих се правят на ощипани госпожици и не внасят в общинската хазна истинските заработени от тях суми за курортни такси. Подхвърлят жалки петачета и очакват да дойде добрата фея, която с магическа пръчка ще оправи улиците и ще пусне осветлението. Що, така, бе джанъм?

Искате хората да идват, да плащат за пет нощувки като за среден клас кола и в същото време, не им осигурявате възможността да стъпват по плочки, докато обикалят града?

На хотелиерите трябва да им стане пределно ясно, че ако не предлагат на своята клиентела не само басейн, а и гледка зад стъклото, скоро ще трябва да хлопнат портите на огромните си здания. Елементарно просто е – именно те са хората, които трябва да помогнат на общината, а не да чакат – тя да им помага.

Велинград проспа доста възможности да промени облика си с европари, къде заради калпаво управление, къде по други причини, но все още има шанс да хване последния влак. На туристите им харесва да се гмуркат в басейните, но това дотяга и когато им омръзне от минерални води, те искат да излязат извън хотела. Там също трябва да има нещо, което да ги привлече. Най-малкото, което могат да направят хотелиерите, е да възстановят парковете, да се погрижат обликът на Велинград наистина да е градски.

А кокошките и магаретата по пътя, трябва да ги прибира общината.

Та затова си мисля, че с викане на Неволята, нищо няма да се оправи. Да се хващат за работа хотелиерите. А кметът да не мижи като му плащат една хилядна от това, което дължат за туристически такси.