През двата месеца от работата на Временна комисия за неизплатените заплати не беше изплатен нито 1 лв. на работник, който си чака възнаграждението. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на брифинг в Народното събрание, съобщи Агенция „Фокус“. „Отворени са случаите за Дупница, за Ветрен, за русенската корабостроителница, за фирмата за чистота във Видин“, изброи Манолова. Тя заяви, че това ще продължи, ако не бъдат внесени освен предложенията, около които са се обединили депутатите в комисията, но и допълнителните предложения, които са останали извън тяхното внимание.

Мая Манолова благодари на народните представители, че са приели Доклада на Временната комисия за неизплатените заплати. По думите й истинският въпрос е какво следва от това. „Тепърва ще се внася законопроект, тепърва ще се обсъжда, тепърва ще се приема. До този момент бяха загубени повече от 2 месеца, или една цяла парламентарна сесия в обсъждане на тема, която е известна на всички български граждани, че има некоректни работодатели“ ,коментира Манолова.

Според омбудсмана е добре, че по-голяма част от предложенията, направени от нея, ще бъдат включени в общия законопроект. Манолова изброи предложенията си за разширяването на правомощията на ИА „ГИТ“, за създаване на бърза писта за работниците да се снабдяват с изпълнителен лист срещу некоректните работодатели, за забрана да участват фирми ,които не са си платили на персонала в процедури по обществени поръчки.

Припомняме, че на втори март омбудсманът Мая Манолова обеща, че лично ще издири и ще се срещне с бившите вече собственици на фирма „Еко скарпе”, за да преговаря с тях да изплатят дължимите заплати и обезщетения на 120-те работници от обувния цех във Ветрен. Това стана ясно, след като общественият посредник дойде на място по покана на кмета на Община Септември Марин Рачев. Манолова пристигна най-напред в Септември. От там в компанията на Марин Рачев се отправиха към Ветрен за среща с ощетените хора в градчето и директора на Областната инспекция по труда Васил Мезов.