Превишената скорост и нетрезвите хора зад волана – това са двете основни причини за катастрофи в региона, отчитат от „Пътна полиция“. луксозните лимузини, марак и втора употреба водят в първенството по неразумно шофиране. Най-често говорим за коли от марките мерцедес и БМВ. Лудешкия бяг се отчита предимно във вечерните часове, тогава има и най-много пияни зад коримилото.

Нарушителите плащат глобите и след това отново подкарват „старата песен на нов глас“. Най-високата глоба плащана за висока скорост в момента принадлежи на мъж от Сливен, който е бил засечен да шофира мерцедеса си със значително превишение на допустимата скорост, при това по общински път. Удоволствието му е струвало 1250 лв. От тях 600 са за превишена скорост с над 50 км/ч и останалите по 50 лв. за всеки пет превишени километра. По казуса може да се състави задача за учебник по математика, но парите са вече в хазната.

В опит да се справи с проблемите при връчването на електронните фишове пътната полиция започва прилагането на нова стратегия. При проверка на водача катаджиите ще изискват документите и на пътуващите в колата. Ако се окаже, че те имат издадени и невръчени фишове, документите ще се разпечатват и ще им се дават на място. Така КАТ се надява да намали големия брой на невръчени книжа, който пък е сред най-честите причини за избягване на санкция.

Всяка седмица пътната полиция хваща средно по 1000 души, които шофират без книжка или под въздействието на алкохол или наркотици. Само при 10-15% от всички случаи се е стигнало до сваляне на номерата на колата, тъй като тогава собствениците на автомобилите са шофирали лично.