Ана Гройс, PZdnes.com

Православният свят ще празнува утре паметта на Света Великомъченица Неделя, а жителите на пазарджишкото село Дебращица ще отбележат храмовия празник на едноименната църква. В девет часа сутринта започва празничната литургия, която ще бъде отслужена от отец Стефан.

Веднага след това започва карнавалът на приказните герои, любимата проява на децата. Вечерната програма предвижда изяви на местни таланти. На сцената ще излязат детската танцова формация, местната певческа група, както и „Игриви дебращяни“. Ще гостуват формации от Пазарджик и Ивайло, а гвоздеят в програмата ще е оркестър „Пловдив“.

06Carkva

Красивата църква „Света Великомъченица Неделя“ в Дебращица е построена през 1761 година. Как е изглеждала първоначалната постройка не е известно, но според предание е била вкопана в земята, скрита в дъбова гора.

Според Стефан Захариев през 1834 г. църквата е съборена, за да се построи нова. През 1895 г. е направена първата камбана, а през годините са направени куп подобрения. Сградата е паметник на културата.

Коя е света Неделя?

Св. мъченица Неделя-Кириакия е родена в Мала Азия, навярно в Никомидия, столица на римския император Диоклетиан. Тя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Тя пораснала красива и умна девица. Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите в гр. Мелитин, гдето те пострадали мъченически, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Накрай, след като Неделя решително заявила: „За мене живот е да умра за Христа“, мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 година. Българските царе Асеновци (XII–XIII векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство, Търново. До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от патриарх Евтимий Търновски, който и превел името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия – Неделя). От това време и до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български. За света Неделя има съответна служба. Тя е преведена в Русия от гръцки на църковнославянски и е издадена в 1866 година.