Град Ракитово празнува днес традиционния си празник в Деня на Света Великомъченица Неделя. Сутринта беше отслужена Света литургия в едноименния храм в града, а по-късно се раздаде курбан за всички жители и гости на китното родопско градче.

Послучай празника на Ракитово в града гостуват и кметът на побратимения град Светлоград Вячеслав Лагунов и председателят на Градския съвет Владимир Кулев, които бяха посрещнати от кмета на община Ракитово Костадин Холянов и председателя на Общинския съвет Нина Димова. Общината е подготвила богата празнична програма за двата дни, като в четвъртък вечерта празниците започнаха с изпълнения на детския танцов състав „Силивряк“-гр.Костандово, Детската вокална група“ Дъга“, Групата за стари градски песни“Евридика“ –Костандово с ръководител Маестро Никола Янев-Чоли, Вокално-инструментална група „Стоп“, поп певицата Мариета Петракиева и народният изпълнител Янко Неделчев. за тази вечер в програмата са включени представяне на обичая „Еньовден“ от Културен клуб на пенсионера“Ангел Говедарски“,изпълнения детски танцов състав“Силивряк“, на Фолклорен ансамбъл“Овчарска песен“-с.Дорково, на Мария Гергененова и Стоян Арабов от Образцово народно читалище“Будилник“, на Градския духов оркестър с ръководител Маестро Никола Янев-Чоли, на Георги Жеребцов, Илия Ангелов и фолкдивата Райна. За 20 часа е предвидена тържествената част с приветствие на кмета на Община Ракитово Костадин Холянов и официалните гости,  като празникът ще приключи със заря.

Тази вечер ще получи своето звание „Почетен гражданин“ и Иван Елкин.

Иван Елкин е роден на 15 авг 1931 г. в Ракитово. Свири от 9 годишен.Основното си образование завършва в Ракитово, след това учи във Велинград и София. Преподава уроци по цигулка в детската музикална школа към читалище „Будилник” в Ракитово. Дълги години свири в оркестъра на брат си Борис Елкин. Музикалните му умения са по цигулка, акордеон, китара и саксофон. От пенсионирането си до днес участва в различни музикални формации. От няколко години ръководи църковния хор в храм „Вмцча Неделя” – Ракитово. Той е изключително скромен и възпитан човек, а когато вземе цигулката в ръцете си от нея излизат най-нежните и чувствителни звуци.