На снимката: Дядо Никола и Мира Добрева

Столетникът Никола Зънгаров от Равногор днес отново посреща гости. Поводът е, че точно днес той навърши 102 години. Исторята му е достойна за роман и не случайно миналата година той бе гост в предаването на Мира Добрева по БНТ.

Журналистката е била поканена да разкаже за забележителния човек от Соня Казакова, която е сред организаторите и инициаторите за провеждането на Гайдарското надсвирване в Равногор. Тази година то ще се състои на 15 и 16 юли, предстоящите събота и неделя.

Никола Зънгаров е единственият човек в България, който педантично си е водил дневник, в който е отбелязвал най-важното събитие за селото и страната, като е правил това в продължение на осемдесет години.

Вътре ще откриете, кога е избягала котката му, кога се е „възцарил“ Тодор Живков, кога е паднал от власт. Кога е катастрофирала Паша Христова и кога се е развела Лили Иванова. Ето такива неща си е записвал дядо Никола, а най-новото попълнение в дневника му е третото гайдарско надсвирване в Равногор, което се състоя навръх рождения му ден, миналата година. От тази дата има снимка с Валя Балканска.

Животът не е бил милостив към Никола, заради войните в началото на миналия век той губи баща си и неволно става мъжът в семейството, което трябва да отгледа по-малките му три сестри. Трудът и желанието да се справи с всяка трудност, го крепят и днес. Въпреки че от години насам е загубил съпругата си Йорданка, синовете си Стефан и Георги. Дядо Никола сега разчита предимно на дъщеря си Запринка, която се грижи за него.

Всеки ден можете да го срещнете по улиците на Равногор, въпреки възрастта си, той прави редовни разходки, пийва по-малко, хапва домашно мляко и хлебец, а също така винаги е готов да разказва за годините, които са се изтърколили пред очите му.