Ана Гройс, PZdnes.com

Мажоретен състав „МЕГА” към Профилирана математическа гимназия „Константин Величков”  – Пазарджик, с  ръководител  Петрунка  Стойчева – Маргинова  завоюва два медала от провелите се през почивните дни Европейска купа и Европейски мажоретен шампионат в курортен комплекс „Албена“. В жестока конкуренция от елитни отбори от Унгария, Чехия, Полша, Румъния, Украйна и други, международното жури присъди трето място в категория тийм – джуниър и второ място в категория тийм – сеньори на Международната Купа „Merry Majorette” за възпитаничките на Петрунка Маргинова.

В Европейския мажоретен шампионат момичетата от Пазарджик завоюваха две седми места, отново в двете възрастови групи. Дисциплината БАТОН, в която нашите момичета участваха е изключително сложна, коментира треньорката Петрунка Стойчева и допълни, че самият факт, че сме били единствените представители на България достатъчно красноречиво говори за високата класа и сложността на тази дисциплина. Точките за крайното класиране се формират от две участия – 100 метра дефиле и батон на сцена. В световен мащаб този спорт се развива от много години. Това е традиция, престиж.

В България все още прохождаме и това си пролича по време на международната проява, коментира треньорката на пазарджишките мажоретки, която сподели, че в чуждите отбори има много мъже, които правят чудеса с батоните. Представителките на Пазарджик и ПМГ „Константин Величков“ добиха право на участие в престижната надпревара след успешното им представяне миналата година в МФ „Златен помпон” – Албена – Добрич. Участието на нашите момичета бе с любезното съдействие и на Община Пазарджик, която осигури транспортните разходи на мажоретките. Всичко това нямаше да се случи, без подкрепата на кмета на общината Тодор Попов, тъй като иначе не бихме могли да си позволим този разход, коментира още Стойчева и благодари  от името на момичетата и техните родители! Пазарджик бе представен от общо 18 момичета в две възрастови категории- джуниър и сеньори.