Йорданка ИГНАТОВА, астролог

Опасни магнитни бури ще има на 18 и 22 юли. Какво представляват магнитните бури? – това е периодично мощно изригване на слънчева плазма съпроводено с изхвърляне и на огромно количество енергия / светлинна, топлинна и електромагнитни вълни/.

Заредените слънчеви частици се носят с много голяма скорост в звездното пространство и достигайки магнитното поле на Замята причиняват смущения в структурата му. Обаче не всяко слънчево изригване въздейства за образуване на магнитна буря на Земята. Магнитните смущения се чувстват силно и осезателно около полюсите на Земята, а в България се усещат много слабо.

В момента Слънцето е в активна фаза и затова има чести слънчеви изригвания.Човешкият организъм реагира по различен начин на магнитните бури по отношение на здравословното състояние. Младите хора се адаптират много лесно, а по-възрастните / след 50 годишна възраст/ са по-чувствителни. Част от хората чувстват дискомфорт няколко дни преди магнитната буря, други по време на въздействието, а други до 48 часа след нея.

Но най-засегнати са обикновено хората със сърдечно-съдови заболявания, последвани от неврологичните заболявания и храносмилателната система. Какви са симптомите – чувство на тревога, тъга, безсъние, главоболие, умора, раздразнителност,влошаване на концентрацията, нарушения на нормалния сърдечен ритъм,повишаване на кръвното налягане, стомашни неразположения, чести изпотявания, повръщане, световъртеж. Установено е че по време на магнитна буря се намалява производството на хормона мелатонин в човешкия организъм и от там се нарушават и биоритмите в човешкия организъм. Инсултите, инфарктите и хипертоничните кризи рязко се увеличават. Констатирано е че се увеличават катастрофите, трудовите и домашни злополуки и самоубийствата.

Специалистите предупреждават, че най-големите отклонения от нормалното физиологично състояние на хората, които са чувствителни към слънчевите изригвания, обикновено настъпват
24-48 часа след самата магнитна буря. 

За да се избегнат нежеланите въздействия трябва да се следят датите за магнитните бури,
като пиковите часове човек да не излиза на открито. През останалото време са препоръчителни
разходките, консумацията на повече плодове и зеленчуци, прием на лекарствата предписани от лекуващият лекар / особено хипертониците/ , да се изключи месото, животинските мазнини, захарта и алкохола от менюто, да се приемат билкови успокоителни чайове, аспирин протект.

Отварите, които са най-подходящи в този момент са от лайка, мента, валериана, шипка, маточина, кантарион и мащерка. Хората с кардиостимулатори за предпочитане е да избягват продължителният престой на открито между 8 и 18 часа.