Ана Гройс, PZdnes.com

Днес започват така наречените горещници. В продължение на три дни – 15, 16 и 17 юли, според народното поверие не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани ще доведе до пожари и градушки, казват възрастните хора. В тези три дни Източноправославната църква почита паметта на мъчениците Кирик и Юлита – на 15 юли; Антиноген, Юлия девица – на 16 юли и св. Марина на 17 юли. Според народното вярване горещниците са най-топлите дни в годината.

Всеки един от тях има и собствено име. В Северна България те са: Чурлѝга, Пърлѝга и Марина Огнена, а в Южна – Лю̀та, Чуру̀та и Опалена Мария. По това, какво е времето през тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март, следващата година.

На трите зимни месеци отговарят съответно първият, вторият и третият горещник.

Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен, това предвещава студ и виелици. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма. В по-старо време на първия ден вечерта се е гасял огънят във всички огнища в селището, на втория не се палел никакъв огън, а на третия – св. Марина насред селото се запалвал нов огън, от който взимали всички стопани и подновявали огъня в своите огнища.

Това е свързано с вярването, че на този ден от небето сам пада огън и че св. Марина е повелителка на огъня. Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли. Разминаването идва заради преминаването към юлианския календар, който с времето се отдалечава от григорианския заради повечето високосни години в него.