За поредна година днешният църковен празник Света Великомъченица Марина беше отбелязан подобаващо от жители и множество гости на септемврийското село Варвара. Още от ранни зори малки и големи с цветя в ръка се отправяха към църквата „Света Варвара” в центъра на селото, откъдето започна празникът. Там празнична литургия отслужиха секретарят на Пазарджишката духовна околия отец Стефан и местният отец Кирил.

17рачев1

От там миряните се отправиха към местността „Света Марина” .
В рамките на няколко часа стотици хора посетиха малкия параклис в гората над селото, носещ името на „Света Марина”, и запалиха свещ за здраве.

17отец стефан
В оброчището молебен и водосвет за здраве отслужи отец Стефан Йорданов.
Освен различни атракциони за децата, огромни казани с вкусен овчи курбан къкреха на бавен огън. Хора от близо и далеч бяха дошли да почетат Света Марина и да се насладят на горската прохлада. А мнозина си спомниха за старите поверия, които са свързани със святото място. Смята се, че Света Марина е покровителка и на чудодейния извор, който се намира близо до параклиса. Според хората водата там е лековита и помага при очни болести. Сред множеството хора дошли в местността Света Марина беше и кметът на Общината Марин Рачев, който днес празнува именният си ден и по този повод даде курбан за мир и спокойствие на селото.
Негови гости бяха народният представител Даниела Малешкова, зам.-кметът Ивалина Табакова, секретарят на Общината Нина Вардина, директори на дирекции и др. общински служители. Присъства и кметът на Варвара Николай Николов.

17баби
За настроението на всички присъстващи се погрижиха фолклорни групи към читалището в село Варвара, които изнесоха музикална програма.
Преди това народният представител Даниела Малешкова уважи и празникът в село Ковачево. Там също имаше празнична литургия и курбан за здраве, който по традиция осигури кметът на общината Марин Рачев.

17малешкова