„Първопричината за протестите е преобразуването на имотите (под които има минерална вода) от частна в публична общинска собственост. Въпросните имоти бяха подготвени от предишното управление да се предадат към парцелите на Проданов и Баташки”, категоричен е кметът Марин Рачев.

Дирижираният от адвокат Николай Баташки така наречен трети „протест” на жителите от село Варвара(а реално с участието и на дежурните няколко гастрольори от Септември и Карабунар – списващата неизлизащият от месец март насам в-к „Загорово” Ваня Кърджийска, Гина Бошева – съпруга на бившия кмет Бошев и жената на бившия шофьор на предишния септемврийски кмет – Пешо), който се проведе вчера по обяд на разклона за село Ветрен дол, беше доста по-вял и „обран” от предишния.

Макар и в по-малък състав, участниците бяха почти същите като тези от миналата седмица, а „репертоарът” със „спонтанното” преминаване по пешеходните пътеки беше разнообразен с гротескно „погребване” на детска площадка до Гарата.
Предистория
Любопитен е начинът, по които еволюира така нареченият протест.
Първият, който организираха пред Общината беше за въвеждане на таксата за минерална вода и премахване на незаконния водопровод на хотел „Аква Варвара”. При все, че решението за тази такса е от октомври миналата година.  След като стана ясно, че хотела на Проданов е захранен и от друго място с вода, дойде ред на втория протест, който протече под мотото за ревизии на дейността на Община Септември и кмета.
Подир него в наши материали през седмицата показахме доклада от Сметна палата, от който се вижда, че финансите на Общината се заверяват без резерви за първи път от 10 години насам, заяви Рачев.

Също така бе поискано от протестиращите, ако имат данни за някакви нарушения да кажат в конкретика от какъв характер са и/или да представят сигнал или жалба, с които са сезирали контролиращ орган да извърши дадена проверка.  Такива не бяха представени, но въпреки това решиха да протестират отново, макар че имаше реални предпоставки за ПТП, които бяха налице и при протеста миналата неделя. Тогава на косъм се разминаха няколко катастрофи на слизащите от Велинград по дефилето леки коли. Поради тази причина от Общината посочиха за място на провеждане на мероприятието площада пред кметството.
В крайна сметка се стигна до днешния трети протест, с който се акцентира за ново внушение – отклонени били средства за изграждане на площадки по договор от 11.01,2017 г.
Фактите
По този договор за изградени общо 18 детски площадки в населени места от Септемврийско. Въпросните площадки са приключени отдавна и децата си играят на тях. За истината около визираната от протестърите площадка на Гарата попитахме общинския кмет Марин Рачев. „Смятам, че ако кмета на Варвара проявяваше повече заинтересованост щеше да знае, че тази площадка е предвидено да се прави не с пари от Постановлението на Министерски съвет, а със средства по програма на МОСВ. В списъците, които публично са публикувани на сайта на МОСВ може да се види за кои площадки ще има финансиране и за кои не. Там ясно се вижда, че въпросната детска площадка НЕ ПОПАДА сред тези, за които ще има осигурено финансиране.
Нещо повече – дори в отчета до Общински съвет – Септември за изпълнение на решенията за първо полугодие се вижда, че проекта е входиран в МОСВ, но не е получил финансиране”, разясни Марин Рачев.
Той посъветва колегата си от село Варвара Николай Николов да не се води по акъла на бизнесменът Николай Проданов(който разбираемо защитава личните си интереси), да намери време и да отиде до Община Септември, където специалистите по изготвянето и кандидатстването на проектите, ще му обяснят къде да следи за направените от администрацията такива, касаещи Варвара. Освен това същите могат да му окажат неоценима методическа помощ, която би му била необходима за изготвяне на проекти.
Припомняме, че миналата събота на общоселско събрание във Варвара пред погледа на кметът Николай Николов поддръжниците му хулиха и освиркваха общинските специалисти, дошли да разяснят на място едно или друго нещо(инж. Явор Митев и Георги Йовчев бяха прекъсвани, заглушавани и надвикани).
„Добре би било той като кмет да не се поддава на емоции, а да прояви повече управленско мислене. Подобно нещо би било в интерес на всички страни”, заяви Рачев.
Той разкри още, че след проверка в отдела по Европроектите в Община Септември се оказало, че Варвара е единственото кметство в общината, което няма изготвен самостоятелен нито един проект. „Николов не само, че няма от повереното му кметство нито един изготвен проект, ами дори не си е направил труда да се поинтересува до къде и на какъв етап са изготвените от общината проекти. Ако беше проявил поне малко заинтересованост щеше да знае, че за визираната от него и протестиращите площадка до Гарата, строителното разрешение е издадено няколко месеца след сключване на договора, за който всички те казват, че е финансиран от правителството.”, отбеляза общинския кмет.
„Ако беше запознат с това Николов не би трябвало да допусне хората, участващи в протестите от селото да бъдат използвани за решаването на икономическите интереси на бизнесмени от София, които не са дали и една стотинка за развитието на Варвара.  Николов като кмет пък е избран именно да защитава обществения интерес и ведно с това да не допуска хората да бъдат манипулирани така, че обществената енергия да се използва за решаване на комерсиални интереси на определени икономически кръгове”, завърши коментарът си по темата Марин Рачев.