20episkop_Dionisii

В събота, 22 юли ще се състои заупокойната света Литургия в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик и отслужване на панихида на гроба на епископ Дионисий Агатоникийски по повод 190 години от неговата кончина, съобщиха от Архирейското наместничество. Епископ Дионисий се представя пред Господа на 21-и юли 1827 година и е погребан в параклиса „Св. Архангели“, намиращ се в катедралата.

За първи път ще бъде открит гробът след укрепването му и поставянето на стъклена витрина. Той е един от малкото запазени, където може да се види древната традиция на погребение на архиерей в седнало положение. Приканваме жителите и гостите на град Пазарджик да се съберем и заедно да отправим молитвите си към Всеподателя Бога за упокоение душата на усърдния Божи служител.

Събитието е част от поредицата за отбелязване на големия храмов юбилей – 180 години от построяването на църквата, във вида, в който я познаваме и днес.

Кой е епископ Дионисий и защо е толкова важен за Пазарджик – ТУК

В 8.30 ч. тази неделя, 23 юли, в катедрален храм „Успение на Света Богородица“ в Пазарджик ще пристигнат частици от покрова и одеждата на Света Богородица, съобщи свещеник Стефан Йорданов. Те ще бъдат посрещнати от миряните и местното духовенство, а след това ще бъдат предоставени за поклонение в църквата.

В девет часа ще бъде отслужена и тържествена литургия. Припомняме, че в Пловдив светините бяха донесени от игумен Петър Еремеев, наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”. Те бяха изложени за поклониците в митрополитския храм „Света Марина“.