20фонд култура

В продължение на два дни през октомври тази година фолклорните състави „Тракийско цвете“ и „Братанче“ от НЧ“Св.Св. Кирил и Методий – 1933″ в Братаница, ще вземат участие в петия международен фолклорен фестивал „ Ethno Fest Belgrade“. Това стана възможно след като разработеният от секретаря на читалището Величка Георгиева проект „Фолклорът среща Европа с Тракия“ бе спечелен и по него от Национален фонд „Култура“ са отпуснати 2000 лв., които ще покрият разходите на изпълнителите.

Участието на формациите на читалището дава възможности за партньорство, опознаване и творчески контакти. Пети МФФ „ Ethno Fest Belgrade“ ще се проведе в Сърбия, в гр.Белград.

През 2016 г. на Международни фестивали, организирани от ЕАФФ получихме признание и спечелихме 4 сребърни и един бронзов медал. ЖФГ „Тракийско цвете“ и ТФ „Братанче” при НЧ „Св.Св.Кирил и Методий – 1933”, с.Братаница са одобрени и имат официална покана за участие във фестивала, разказа Величка Георгиева. Предвиждаме нашето участие да се реализира в няколко направления.

В рамките на регламентираното време ще бъдат изнесени два концерта от автентични песни от ЖФГ „Тракийско цвете“ и един от български народни хора от ТФ „Братанче”. На участниците ще им бъде предоставена възможността да подредят изложба от бродерии, плетива и автентични фолклорни костюми, която ще бъде на разположение на гостите на фестивала.

В един от дните на фестивала ще дефилират с фолклорни костюми по главната улица на Белград. Целта на участието чрез формациите при НЧ „ Св.Св.Кирил и Методий – 1933“ е да популяризирме местния фолклор, да създадем културни взаимоотношения, важни за бъдещето ни връзки. По повод Европейската година на културно наследство, сме упълномощени да поканим фолклорни колективи от други държави за участие в Международен фолклорен фестивал в Пазарджик през 2018 г., допълни г-жа Георгиева. Тя вчера бе в София, за да сключи договора, който отваря вратите на местните самодейци към сръбската столица.