Речта на кмета Николай Зайчев разчувства голяма част от присъстващите на тържеството по повод на освещаването на паметника на Васил Левски в Пещера. Той бе поставен в парка пред Районния съд още на 18 юли, когато цяла България отбеляза 180 години от рождението на Апостола. Средствата за монумента бяха събрани от дарения, направени от десетки граждани и местни фирми. Сред хората бе и човекът, който го създаде – скулпторът Спас Киричев.

IMG_1945

Макар Левски да не е идвал в Пещера, за нас да имаме негов паметник е гордост, защотое важно да има къде да се поклоним пред него на две дати в годината – 19 февруари и 18 юли. Лично аз донесох цветя на 18 юли, веднага като го поставиха, разказа възрастна пещерка. Според нея, придобивката за града ще учи децата на родолюбие.

IMG_1979

Преди тържествения водосвет пред пещерци и гости на града се изправи кметът Николай Зайчев. Той откри паметника.

IMG_1967

Ето неговата реч:

Винаги съм се страхувал да говоря за Левски. Не защото е сложен, а защото е съвършен. У всеки друг може да се намери нещо неясно, неточно, нещо объркано. У него е чисто, просто, здраво. Аз не знам дали има втора българска фигура, създадена така естествено и така монолитно. В образа му няма нищо излишно. Онова, което при някои създава една по-свободна атмосфера, при него би звучало вулгарно.

Неговите светли очи и лаконичната му реч не търпят нищо допълнително. Тук един по-аристократичен косъм е в състояние да разруши съвършенството. Надали има друга наша личност по-чужда на театралното пресъздаване. Подобно на Паисий той е анонимен. В биографията му няма нито едно увлечение, нито една жена, нито един романтичен скандал. А е бил млад, хубав, весел.

В биографията му всичко е извисено над страстите, над малките слабости. И въпреки това той не прилича на икона, не е парче исторически лед. Всичките му действия са пропити от една човещина, която смайва. От една сдържана мъжка ласка, която кара България да лудее от обич…Едно приближаване до него винаги трогва и смущава.  Не защото е безсмъртен, а защото е във висша степен морален. 

Ние не само се гордеем, че го имаме, ние ликуваме. Той е нашето вечно изригване, нашето нравствено оплождане, безкрайността ни. Невидимата емблема, която ни свързва. Когато мислим за него, ние мислим за всичко онова, което ни спасява и мъчи – за Свободата, за Републиката, за шпионите, за устата, която изфъфля:“Фанете тогоз!“ 

Така той ни даде в едно и също време най-чистото усещане за подвига и най-страшното усещане за цената на предателството. Неговата бесилка стана нашият кръст. Той увисна на нея не само за да спаси България, но и за да я разтърси. Да ѝ покаже слънцето и вълците. Тук е скрит един трагизъм, който няма равен на себе си. Ето защо за народа той е нещо повече от Героя. Той е Светецът. Онзи най-скъп син, пред когото майка България винаги е стояла на колене, задавена от гордост и сълзи….Стояла е и ще стои, докато я има.

         Заради теб Апостоле, поех инициативата и в нашия град да има твой паметник.

Твоята организация обедини нацията в онези тежки години.Ти хвърли мост между народа и епохата.

        Убеден съм, че най-красивите слова, казани за теб, са винаги недостатъчно красиви. Не защото си претенциозен, а защото си свят.

        За това от днес нататък ти ще ни гледаш от тук и ще ни напомняш за делото и за България.

А ние, ще се опитаме да се мерим и сравняваме с теб. Да ни е честит паметника на Апостола!!!

IMG_1978

Пламенно и прочувствено бе и словото на кмета на Карлово – Емил Кабаиванов, както и това на председателят на Общобългарския комитет – Васил Василев.

IMG_1984

След това зам.министър Стефан Балабанов връчи благодарствена грамота на кмета Николай Зайчев, от името на вицепремиера Крастимир Каракачанов.

IMG_1998

Паметникът на Васил Левски в Пещера бе осветен и тържествено открит тази вечер в присъствието на десетки граждани дошли да уважат събитието. На откриването присъстваха депутатът Десислава Костадинова, кметът на Карлово – Емил Кабаиванов, зам. министърът на МВР Стефан Балабанов, директор на дирекция от Военното министерство – Иво Андонов, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ – Васил Василев, областният управител на Пазарджик – Стефан Мирев, председателят на ОбС – д-р Цветанка Лепарова, зам. кметът Зехра Алиш и много други длъжностни лица.

Цветя и венци на признателност бяха поднесени пред паметника в края на тържеството.