Ексхумираният гений Салвадор Дали е на път да „възкръсне“ в Пазарджик, това ще стане след броени седмици в парк – остров „Свобода“, след като артистичният тандем Марин и Светозара Кузеви бъдат готови с новия си проект „Люлката на Салвадор Дали“. Испанецът, който е виден представител на сюрреализма бе погребан по своя воля в театъра-музей в каталунския град Фигерас.

Там в петък беше извършена ексхумация на тялото на починалия преди 28 години артист. Тленните останки на испанския художник сюрреалист Салвадор Дали, ексхумирани по нареждане на съд в Мадрид, са много добре запазени, благодарения на балсамиране. Прочутите му мустаци пък са съхранили формата си. Това съобщи генералният директор на фонда „Гала-Салвадор Дали” Луис Пенюелас, цитиран от БГНЕС.

В края на юни съд одобри искането на родената през 1959 г. гадателка Пилар Абел Мартинес, която твърди, че е дъщеря на художника.

Магистратите решиха, че единственият начин да се установи евентуално наличие на роднинска връзка е ДНК-анализ. Той ще бъде извършен в мадридския Институт по токсикология, а резултатите ще са готови в началото на септември. За ДНК-анализа са в зети проби от две големи кости, от косата и ноктите на Дали. След медицинското изследване те ще бъдат върнати в ковчега.

Салвадор Дали е роден в 8:45 часа на 11 май 1904 година.В семейството на проспериращ нотариус. Фигерас е селскостопанско градче, намиращо се в подножието на Пиринеите, близо до френската граница. Дали прекарва детството си във Фигерас и в лятната къща на семейството в крайбрежното рибарско селце Кадакес. В Кадакес е първото му студио, построено от неговите родители. По-късно заедно с жена си Гала си построяват къща в близкото градче Порт Лигат. Много от творбите на Дали отразяват любовта му към тази част на Испания.

Дали има по-голям брат, който е роден през 1901 година и умира през 1903 година, преди той да се роди. Има и сестра, Ана Мария, която е три години по-малка от него.

Дали получава първоначалното си художествено образование в Общинското художествено училище. През 1916 г. открива модерната живопис по време на лятна ваканция в Кадакес със семейството на местния художник Рамон Пичот, който редовно пътува до Париж.

През 1917 г. бащата на Дали организира в семейната им къща изложение на рисунките му с въглен. През 1919 г. Дали прави своята първа публична изложба в общинския театър във Фигерас. През 1921 г. майка му почива от рак на гърдата, след което баща му се жени за неговата леля, от което Дали не е възмутен и не протестира, тъй като много обича леля си.

22salvador-dali-3

През 1925 г. прави самостоятелна изложба в Барселона, която привлича общественото внимание и получава противоречиви отзиви. През 1926 г. е изгонен от Академията малко преди последните си изпити заради изявление, че никой от факултета не е компетентен да го изпитва.

Заминава за Париж и там другарува с кумира си Пабло Пикасо и Хуан Миро. През следващите няколко години Дали продължава да рисува все още в процес на създаване на собствен стил.

С „Божествената Гала“ се среща през 1929 г. , тогава тя е съпруга на поета Пол Елюар. Тя става негова любовница и муза, а по-късно и негова съпруга. Тя е 10 години по-възрастна от него. Същата година съвместно с Луис Бунюел пише сценария на късометражния филм „Андалуското куче“. Премиерата на филма е във филмовото студио Урсулин в Париж и преминава под знака между скандала и сензацията едновременно. Има изложби в Цюрих. Заради връзката си с Гала̀ се скарва с баща си и е изгонен от своя дом на 28 декември 1929 година. На следващата година купува къщата в Порт Лигат с Гала и я разширява постепенно докато я превръща в любимата им вила на морето. Неговият баща с течение на времето приема партньорката му. Забележителните му мустаци се появяват на физиономията му през 1930 г. и явно са останали непокътнати до днес.

Умира в родния си град на 23 януари 1989 г. от сърдечна недостатъчност. Погребан е в криптата на своя театър-музей във Фигерас. Надживява Гала със седем години. На негово име е наречен астероид, открит през 1981 г.

„Люлката на Салвадор Дали“ ще бъде единственият паметник на каталунеца в България. В непосредствена близост до нея е и „Люлката на Ван Гог“. Двата проекта са създадени с образователна цел и са финансирани от Община Пазарджик.

IMG_1915