Тази сутрин точно в 8,40 часа с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за поклонение в храм „Успение Богородично” – Пазарджик бяха изложени частиците от покрова и ризата на Света Богородица.

Светините бяха донесени в катедралата от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений – първи викарий на митрополита, който възглави и съборната архиерейска света Литургия в съслужение с Константийския епископ Яков – втори викарий на митрополита и духовници от епархията.

Докато траеше литургията стотици миряни от Пазарджик и околията се извиха на дълга опашка за да се поклонят пред покрова и ризата на Света Богородица. Като най-официален участник в службата кметът на Септември Марин Рачев беше поканен да застане на второто място след това на трона, определен за владиката. В църквата бяха още омбудсманът на областта Георги Шопов, бизнесмени, общественици и други. 

23рачев

Сред множеството имаше и компактна група миряни от село Карабунар, предвождани от кмета Иван Каменарски. Те и други хора от Септемврийско бяха пристигнали за литургията с осигуреният от общинския кмет Марин Рачев безплатен транспорт. На всеки богомолец дошъл в църквата се даваше за благословение икона с образа на св. Богородица и памук, осветени на светините. Освен това миряните бяха помазвани с елей за здраве и благополучие.

Светините ще останат в храма само днес.

Припомняме, че те дойдоха от руската православна църква с благословението на негово светейшество на цяла Русия и Москва патриарх Кирил. С молба към Светейшия патриарх Кирил се е обърнал Пловдивският митрополит Николай. До България светините бяха проводени от игумен Петър Еремеев(Матфей), наместник на Високо-петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослав”, който взе участие в днешната литургия в храм „Успение Богородично”.

„Това е една огромна светиня, това е Майката Божия, която винаги е гледала благосклонно на Пазарджишка духовна околия. В този храм ние сме под нейния покров и нейната чудотворна икона и сега тя реши да дойде и да засвидетелства своето застъпничество за всички православни християни от областта, защото този покров, тази одежда са се допирали до нейното свято тяло”, каза след литургията архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия и втори викарий на митрополита Константийски епископ Яков.


След края на служението в храм „Успение Богородично” кметът на Община Септември Марин Рачев в лично качество даде обяд за руската делегация, донесла светините. На приема присъстваха и двамата епископи – Арсений и Яков, свещенниците взели участие на днешната служба, както и миряните пристигнали от Карабунар да се поклонят пред одеждите и покрова на Св. Богородица.