Първият в Европа и България минерален плаж с басейн с олимпийски размери е бил открит във Велинград през лятото на далечната 1937 г., благодарение на тогавашния кмет Йосиф Шнитер  Той е втория голям минерален плаж в България след „Дианабад” в София. По разказ на сина на Йосиф Шнитер то е станало по следния начин : Заседава Селския съвет, който трябва да вземе решение за какво да бъде употребен отпуснат кредит от банка. Съветниците са искали с кредита да се павират няколко улици.

Шнитер е държал да се направи плажа. По време на заседанието влиза местен търговец и иска кметъта да му подпише някакъв документ. Шнитер го пита: Ако ти отпуснат кредит, за какво би го употребил – за павиране на улици или за плаж? Търговецът отговаря бързо: „Ще направя плажа“. Шнитер го пита защо. Той отговаря, че с парите от плажа ще изплати кредита и след това ще павира улиците от него. Съветниците гласуват, с парите от кредита да се построи плажът.

Още с построяването си плажът разполага с два басейна – един 50 метров и един 33 метров. На големия басейн са изградени три трамплина, дълбочината му е съобразена с тяхното използване. Построени са солидни съблекални с индивидуални кабини, както и общи.
Специално от Варна е докаран морски пясък за зоната за слънчеви бани. Заедно с пясъчната ивица е засята и тревна ивица. Монтирани са дървени скари, които да осигурят комфорта на плажуващите. Поставено е специално осветление, за да може плажът да се използва и нощем. Край басейна са поставени душове, използвани преди и след къпане в него.
За откриването на плажа се подема инициативата за провеждането на първия конкурс “Царица на плажа”. Всички са развълнувани, по кафенетата и по улиците говорят само за това. Специало за случая от цяла България пристигат гости и летуващи. С пълно одобрение на публиката и с единодушието на журито за “Царица на плажа” е провъзгласена госпожица Надя Атанасова от Русе. Конкурсът поради големия успех, е провеждан последователно и през следващите три години.
През лятото на 1940 г. курорта Лъджене преживява емоциите от посещението на известния световен шампион по кеч Дан Колов. Той пристига със своя ученик Хари Стоев. По-голямата част от свободното си време прочутият спортист прекарва на плажа. Там се провежда поредният годишен конкурс “Царица на плажа”. През тази година интересът е огромен, вълнението е неописуемо. Събитието е заснето от оператора Спас Тотев и така остава запечатано за поколенията.