Кметът на Общината Марин Рачев уважи снощи рождениците от пенсионерския клуб в село Варвара. В местния клуб той беше придружаван от зам.-кмета Ивалина Табакова. Двамата поздравиха членовете на пенсионерския клуб от Варвара, които имаха личен празник през месец юли и им пожелаха здраве и дълъг живот. По традиция Марин Рачев подари подаръци на всичките 10 жени рожденички. Кмета използва визитата си във Варвара за да успокои хората от третата възраст и ги посъветва да не обръщат внимание на опитите на група лица от Варвара, които искат да създават смут в селото.

„Във всеки един момент можете да разчитате на мен. Освен това на местна почва може да се обръщате към Бранко, когато нещо не търпи отлагане и кмета ви не взима отношение. Бранко е изключително отговорно момче. Той ми е много близък и знам, че когато нещо се наложи винаги ще се отзове. Пряко доказателство за това, че може да се разчита на него е и довършването на кухнята в този клуб.
Нарочно 2 години нищо не направихме по нея за да дадем възможност на тези, които лаят постоянно против нас в обкръжението на кмета на Варвара, поне да я довършат.
Знаете този клуб как с бившия кмет на Варвара Георги Пенев го изградихме за 2 седмици. Спомняте си, че той беше една селска тоалетна. Виждате и в какво отлично състояние се намира 2 години по-късно. Та дори и тия, които злословят по наш адрес го използват да си правят сбирките в него, макар, че не са забили и един пирон. Вече 3-то лято клубът е едно прекрасно място за сбирки и провеждане на различни мероприятия”, отбеляза кмета.

Когато пък бе помолен да коментира така актуалния казус с минералната вода на Варвара и Ветрен дол Марин Рачев си послужи с пример за близкия Велинград, разказвайки на присъстващите за началото на тамошния градски плаж, който вече има 80 годишна история.

„Прочетох и разбрах, че на времето и във Велинград са имали подобна дилема. През лятото на далечната 1937 г., благодарение на тогавашния кмет на града е направен втория по големина минерален плаж в България след този в „Дианабад”(София). Как е станало? Заседава Селският съвет, който трябва да вземе решение за какво да бъде употребен отпуснатия кредит от банка. Съветниците са искали с кредита да се павират няколко улици. Кмета обаче е държал да се направи плаж.

По време на заседанието влиза местен търговец и иска кмета да му подпише някакъв документ. А той го пита: „Ако ти отпуснат кредит, за какво би го употребил – за павиране на улици или за плаж?” Търговецът отговорил бързо: „Ще направя плаж, защото с плажа ще купим после паважа“. Когато кмета го помолил да разясни той отговорил, че с парите от плажа ще изплати кредита и след това ще павира улиците от него. Съветниците гласували, с парите от кредита да се построи плажът.

За какво правя тази препратка? Защото идеята ни е точно тази – минералната вода като ценен ресурс да носи пари на цялата ни общност, които после да превръщаме в обществени блага и така да си подобряваме социалната и физическа среда, а не да е от полза само на софиянеца, които е обсебил варварските минерални бани и до ден днешен не е дал и 1 стотинка за Варвара”, обясни позицията си Марин Рачев.