Ана Гройс, PZdnes.com

Домът за стари хора в село Главиница навърши 13 години. По случай рождения ден на социалната институция, служителите организираха празнична гала – вечеря за всички домуващи представители на третата възраст.

Снощи всички заедно отбелязаха празника с тържество в ресторант „Чинарите“ в СПА Столицата на Балканите Велинград. Празнично пременени с усмивки на лице, възрастните хора се веселиха от сърце в курорта, където останаха да преспят. Припомняме, че Домът за стари хора в село Главиница беше открит официално през 2004 г.

От тогава до днес той е предпочитано място за живот на пенсионери от цялата страна. В модерното селище обаче могат да живеят не повече от 48 души. Условията са луксозни и по нищо не напомнят на онези места, които сме свикнали да наричаме старчески домове. На площ от осем декара са разположени 17 къщички с обособени дневна, спални за двама, кухненски блок и самостоятелен санитарен възел.

Домът разполага още с библиотека, съдържаща 380 тома художествена литература, достъпна за всички домуващи. Кабелна телевизия има във всеки апартамент, в клуба и в столовата. Персонал от 20 души се грижи за достойните старини на бабите и дядовците. За тях се организират културни, занимателни и терапевтични мероприятия, съобразени с желанията, интересите и възможностите на всеки потребител.

Организират също за разнообразието на живота на домуващите чествания на рождени и именни дни, посещения на кино, изложби, екскурзии и излети в природата, както и изнасяне на здравни беседи. За изминалите дузина години тук подкрепа за достойните си старини за получили близо 200 възрастни хора.

28дом