Литературният критик Никола Иванов подготвя книга за Никола Радев. Тя ще се състои от четири раздела, първият от тях включва анализи и рецензии за писателя, втората – стихотворения, които са посветени на него, в третата ще бъдат събрани спомените на неговите приятели, а в четвъртата – интервюта.

Никола Радев бе голям приятел на Никола Иванов, той имаше много топло и позитивно отношение към пазарджишката гилдия на разказвачи и поети.

Роден е на 23 декември 1940 г. в село Левски, Варненско. През 1973 г. завършва литературния институт „Максим Горки“ в Москва и разказва с много носталгия и настроение за онези години в меморната си книга – „Когато Господ ходеше по земята“.

В продължение на седем години Никола Радев служи във военноморския флот и параходство „Български морски флот“ като първи помощник капитан и плава във всички райони на света. После работи като журналист и книгоиздател.

Десет години е бил директор на издателство „Профиздат“ и осем години — на издателство „Земя“. От 1999 до 2003 г. е председател на Съюза на българските писатели.

Никола Радев е автор на 14 книги в общо 29 издания. По-значимите измежду тях са: „Маримани“, „Море на вторите бащи“, „Няма мъртва земя“, „Седем ключа на вода“, „Истина без давност“, „Залезът на морските вълци“, „Седмото весло“. Никола Радев ни напусна на 16 юни 2016 г. в София.