За десета поредна година Здравната инспекция подкрепя инициативите по повод Световната седмица на кърменето. Този своеобразен юбилей ще сложи началото на тазгодишната седмица, посветена на естественото хранене на децата, с дискусия за ползите от кърменето.

Събитието ще се проведе съвместно с Комплекса за социални услуги за деца и семейства, откриването е на 1 август от 10,30 ч. в КСУДС гр. Пазарджик. Ще бъде показан филмът  „Гърдата – най-доброто“, предоставен от Националната асоциация по кърменето.

Бъдещи майки и кърмачки ще си дадат среща на Бебешко кафе – в петък, 4 август, от 10,30 ч. в заведение „Аляска“ /зад „Космополитен“/, с цел обмяна на ценни практики и съвети. През целия период на кампанията в АГ-отделенията в болничните заведения в града експерти от РЗИ ще предоставят информационни материали.

 

„Подкрепяме кърменето заедно“

 

Световната седмица на кърменето е глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето, която се отбелязва от 25 години насам в първата седмица на месец август. Тази година мотото е: „Подкрепяме кърменето заедно“.

Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебетата и има дългосрочни ефекти както за здравето и благополучието на детето, така и за кърмещата майка и за обществото като цяло. Кърменето е оптималният начин за хранене на бебетата – здравословен, екологично чист, незамърсяващ околната среда, икономически изгоден.

Някои факти за кърменето:

  • Кърмата е безопасна и е сигурен източник на хранителни вещества
  • Кърменето е начин за хранене на бебетата, който не натоварва семейния бюджет.
  • Кърмените деца получават оптимално хранене и защита срещу инфекции.