Ана Гройс, PZdnes.com

ПТС „Чудесия“ и кристалните гласове на квартет „Юдит“ взривиха публиката в брациговското НЧ „Васил Петлешков“. В красивата възрожденска сграда снощи беше даден официалният старт на Европейската младежка християнска конференция, на която Брацигово е домакин за първи път.

Над 170 участници от общо седем държави ще останат в подножието на Родопите в рамките на форума, чийто организатор е пазарджишкото сдружение „Вяра и Бъдеще“.  Организатори и участници от Великобритания, Германия, Дания, Словения и Швейцария станаха на крака след изпълненията на българския народен фолклор. Вече шест години Европейската младежка конференция се провежда в Швейцария.

За първи път тя се провежда в друга държава, а китното градче Брацигово е домакин на събитието. На откриването на конференцията присъства и кметът на родопската община Петко Петков, който прие поздравителен адрес от кмета на швейцарския град – досегашен домакин на форума и приветства десетките гости, изпълнили салона на читалището. Младежите ще останат в България и Брацигово до неделя. До тогава за тях ще бъдат организирани сесии с различна поучителна тематика. Един от водещите лектори ще е писателят, брациговец Александър Урумов.  Авторът на „Али безсмъртния“ и „Исус Христос – власт и политика“ беше и гост на откриването на конференцията, където изнесе вдъхновяваща реч пред многобройната публика.

Вечерта завърши с изпълненията на младежи от Великобритания, част от музикалната група „The Dream of the King“ от „Tne Dream Centre“ Манчестър, след което във фоайето на читалището беше подредена маса на приятелството с вкусни гозби, характерни за всяка една от страните, участнички в конференцията. Гостите успяха да опитат типично българските кисело мляко с мед и орехи, боб на фурна, вкусни баници и пити. Самите те пък подредиха на трапезата швейцарски сирена и шоколади, традиционни колбаси и хлябове. В дните до неделя участниците в събитието, освен с планираните лекции ще се занимават и със социална работа. Те ще посетят домове за деца без родители, деца с увреждания, ще помагат на нуждаещи се и ще почистят някои части на града домакин. В програмата е предвидено до посетят и стария град в Пловдив.