Хидрогеологът Антоний Кисьов ежегодно се превъплъщава и в Георги Бенковски

След 813 години, по време на зрелищен спектакъл на крепостта „Царевец” във Велико Търново се вдъхна живот на важно събитие от нашата история, а именно коронацията на цар Калоян и битката, при която българският владетел пленява император Балдуин Фландърски. Всичко това стана част от кулминацията в интересната програма на Втория международен фестивал “Ежедневието на средновековен Търновград”, провел се в периода между 30 юни и 2 юли. В образа на цар Калоян се преобрази нашият колега Антоний Кисьов. Той е познат на панагюрци като човека, който ежегодно се превъплъщава в Георги Бенковски по време на историческата възстановка „Мъжество и саможертва”.

Ролята на съпругата на цар Калоян – царица Анна, изигра Десислава Кирчева, която до скоро бе част от отдел “Персонал“ в предприятието.

Антоний е представител на панагюрския РК “Традиция” вече 9 години. Първоначално членува 4 години в клуба в село Баня, където прави огромно впечатление на председателя на клуба – Ангел Вранчев. Интересът на младежа се запалва след спектакъл на прабългарска тематика, който се провежда ежегодно на Тодоровден в панагюрското село Баня и силно въздействащата възстановка на Априлското въстание. Младежът споделя, че от съвсем малък е закърмен с любов към историята. Голям принос за това имат и неговите родители, които са учители. “Те са ме учили, че човек, който не знае корените си, няма настояще”, обяснява Антоний.
Възпитаник е на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски”. Завършил е специалността „Хидрогеология и инженерна геология”. В момента е на финалната права за получаване на степен магистър по “Хидрогеология”.

Започва своята трудова кариера в „Асарел-Медет“АД като стажант през 2015 година, а от декември 2016 година е част от екипа на отдел „Минно инженерство“ и работи като хидрогеолог към звено „Устойчивост на откосите”.

Приел е „ролята“ на Георги Бенковски, в чийто образ влиза вече девет години, защото това е любимата му историческа личност. „Възхищaвaм ce нa нeгoвия cилeн дyх. Явнo e пpитeжaвaл oгpoмнa хapизмa. Пo дpyг нaчин нe мoгa дa cи oбяcня кaк eдин млaдeж мoжe дa въздeйcтвa нa тoлкoвa мнoгo хopa и дa ги нaкapa дa въcтaнaт пpoтив пopoбитeля”, споделя Антoний. А за превъплъщаването си в цар Калоян младият мъж признава, че близо два месеца е текла подготовката за царствената роля в “жива картина”, като е проучвал в детайли славните битки и дела на цар Калоян. „Тежка е наистина царската корона, а отговорността да се появиш в царска мантия пред стотици хора е огромна.”
За публиката остава тайна, че възстановката на определено историческо събитие е трудна, защото изисква много добра организация и ентусиазъм. Всичко се случва „на живо“ и няма команда „стоп кадър”, както в киното, където всеки дубъл може да се повтори. Няма и възможност за репетиции, като в театъра, защото пресъздаването на историческите събития е свързано с участието на големи групи хора, които са обединени от обичта си към миналото и традициите. Тук играта е от сърце и тръгнал веднъж, спектакълът не може да спре.

Страстта към историята и искрата на патриотизъм у младия хидроинженер са главната движеща сила за умелото му превъплъщение в пресъздаваните от него исторически личности. Той е превърнал обичта си към историята и родния край в хоби, но да влезеш в ролята на Бенковски или на цар Калоян завинаги остава привилегия и отговорност.
Пожелаваме на Антоний да е жив и здрав, да продължава да разказва историята и да пали у младите българи в тях искрата на патриотизма!

Теодора Куртакова
Стажант отдел “Комуникации”

Снимки: Венцислав Стоилов