Село Розово е кацнало живописно в полите на Родопите над Брацигово, на левия бряг на река Павлица. В миналото неговите жители се занимавали с въглищарство, абаджийство, кацарство и земеделие, доколкото им позволявала природата и терасите земя, оформени от трудолюбивото население. По време на Априлското въстание селото било опасано с масиви от маслодайна роза. Най-вероятно от там е дошло и днешното му име.

След 1944 г. заради климата в селото започват да отглеждат тютюн и ягоди. Почвата позволява на плодовете да станат огромни, ароматни и сочни. До днес в селото се прави Празник на ягодата, в края на юли. Над китното село е Розовски вриз, курортна местност, от която се откриват невероятни панорамни гледки към Тракийската низина.

Какво трябва да посетите, когато пристигнете тук?

Районът е бил населен още от древността. Все още има останки от тракийски светилища, но със сигурност ще бъдете впечатлени от риолитните фигури, които се намират по поречието на река Павлица. До тях можете да достигнете и от селото, но ще ви бъде много по-приятно ако преминете по пътеките, които трябва да хванете от дъбовата горичка до параклиса Свети Петър.

До него можете да достигнете с кола от Брацигово, а около параклиса има възможност за паркиране и кратък отдих. Щом пресечете билото на малкия хълм пред вас, ще видите коритото на реката и фигурите в него. Въображението ги оприличава на мъж запасан с пояс, жена с дете в люлка, след тях волове теглещи каруца.

Ако поемете по течението на реката ще стигнете до древен римски мост, който все още стои над бълбукащите води. Предполага се, че през него е минавал стар римски път, който свързвал местността Тъмра с Жабя крепост, която издигала снага над Брацигово.

Най-красиво е тук през есента, когато природата оцветява дърветата и тревите по много приятен за окото начин.

Над селото, в посока Розовски вриз се намира Гарвановата скала. Тя е отдалечена на около час път от Розово, но пък ще ви дари с невероятна гледка.

03garvanica

Ако сте запалени планинари, само час път ви дели от Атолука, където има хотел и ресторант.