Неидентефицирани летящи обекти се появяват на небосвода над Атолука, всяка вечер около 22 ч. НЛО-тата са сребристо – бели на цвят и първоначално свободно „висят“ в пространството, след което започват да правят зиг-загообразни движения.

Те са забелязани за първи път преди три дни от курортисти, снабдени с телескоп, те в началото искали да наблюдават падащите звезди от Персеидите, когато се натъкнали на неочакваната находка. В началото помислили, че става дума за спътници, но после забелязали, че броят на „пришълците“ се променя, както и местата където се появяват.

НЛО-тата се движат над обичайната за самолетите височина, разказаха хората. Повечето от тях твърдят, че са абсолютни материалисти и не вярват нито в НЛО-та, нито в чудеса, но това, което наблюдават с невъоръжено око, няма никакво обяснение. Странните обекти се оттеглят около 23.30 ч., за да се появят отново през следващата нощ.

Персеидите

Максимумът на активността на потока на Персеидите настъпва около 13 август, като от 8 август активността на Персеидите превишава активността на спорадични метеори и останалите потоци. През 1992, в годината в която родителското тяло на потока, кометата Суифт-Тътъл премина през перихелий, се наблюдава метеорен дъжд (ZHR> 400 ). Силните прояви на висока активност са свързани преди всичко с преминаванията на кометата през перихелий. 109P е дългопериодична комета, с период от около 130 години, която след перихелия си от 1992 се отдалечава от Слънцето, така че с годините активността на потока постепенно ще спада.