Девет продукта струват по-скъпо у нас, отколкото в Италия, Франция и Швейцария, показа проучване на българския и западноевропейските пазари за т.нар. двойнствен стандарт при храните експерти от Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите закупиха нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти.

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.

Сравнението на цените показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.

Впечатляващи са различията в стойността на макаронени изделия от твърда пшеница – 50%, между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп.

По-скъпи в България са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „Екстра върджин“.

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, а останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%.

Припомняме, че резултатите от предишните проверки показаха разлика в продуктите, които се консумират на европейския и на българския пазар. Сравнителното изследване е от идентични продукти и марки и още при етикирането едни и същи храни бяха с различни етикети – в 7 продукта имаме разминаване.