Ана Гройс, PZdnes.com

Нова порция бездомни кучета са изсипани преди две нощи в Пазарджик. Бездомните псета са видимо объркани, неориентирани и стресирани, и са най-концентрирани в района на моста на р. „Марица“ и на изхода за Пловдив. Изплашените четириноги пресичат пътното платно, затрудняват движението и създават реална опасност за инциденти.

Причината – много от водачите спират рязко, за да избегнат удар с животните. Така, явно отново порочният кръг е завъртян. Докато улиците на Пазарджик се изчистят от бездомните четириноги с помощта на добродетели и любители на животните, които чрез социалните мрежи усилено търсят стопани на бездомните животинки, ето че отново цели глутници обикалят улиците на Пазарджик.

Този цикъл се повтаря през няколко месеца. Припомняме, че преди време кметът на общината Тодор Попов коментира темата за това как общината се справя с проблема. Попов обясни, че пловдивски организации, занимаващи се с бездомните кучета в града под тепетата, периодично извозват четириногите в Пазарджик. Целта на псевдо активистите е да принудят местната администрация да подпише договор, за да прибират и обгрижват срещу не малка сума и пазарджишките четириноги и така да прочистват „хуманно“ улиците на града ни от тях.

Попов се пошегува тогава и заяви, че бездомите кучета из улиците на Пазарджик викали „Густо, майна!“. Най-вероятно общината и този път ще предприеме мерки за оборка на псетата, това обаче не е решение. Първо защото мерките отново ще са с временен характер, и второ така и не е ясно какво наистина се случва с клетите животни.

В стремежа си да се справят с нашествениците, някои граждани прибягват към разпространение на отрова, с което застрашават живота и на домашните питомци, а и на децата.

Природолюбителите от PAW – Pazardjik animal welfare се борят с вятърни мелници и ежедневно търсят дом и стопани на изоставени и бедстващи животни, търсят добродетели, които да помогнат за лечението им и за щастие в повечето от случаите успяват. За съжаление обаче с „редовните доставки“ от Пловдив и безотговорното отношение на местни стопани, които също изхвърлят от домовете си доскорошните любимци или техните питомци, този проблем ще продължава да „виси“ над обществото ни.