Пазарджиклията Александър Венчев е включен в отбора на своя университет Warwick, за участие в Европеското първенство по дебати, което стартира днес в столицата на Естония – Талин. Всъщност честта на английското учебно заведение ще бъде бранена изцяло от българи, тъй като вторият участник в отбора е Ивайло Широкански от София, който изучава специалността „Икономика“ в британския университет. Специалността, по която се обучава Александър Венчев е „Политика, философия и икономика“.

Над двеста отбора от почти всички държави на стария континент ще вземат участие в тазгодишния Европейски университетски дебатьорски турнир. Представителите на тази дебатьорска общност са разделени на отбори от по двама души, които ще спазват правилата на британския парламентарен формат.

До четвъртък от 8.00 ч. до 18.00 ч. ще се състоят словесните двубои в турнира, като в петък са предвидени осмина, четвъртина и полу-финали. Финалът на състезанието е в събота. Темите за надприказването ще бъдат обявявани петнадесет минути преди старта на състезанието.

Александър Венчев е възпитаник на ЕГ“Б.Брехт“ – Пазарджик, той завърши миналата година паралелка с изучаване на английски и френски език. Той е и сред учредителите на дебатьорския клуб в гимназията и е участвал в десетки турнири у нас и в чужбина.