Ана Гройс, PZdnes.com

Франция, Тайланд, Дания и Великобритания си поделиха медалите в смесените двойки на завършилата вчера Световна и Европейска купа по Бадминтон за младежи и девойки до 19 г. В престижното състезание, на което Пазарджик бе домакин за десети пореден път участие взеха 170 състезателя от 30 държави.

В двойките при девойките фаворити станаха състезателките от Турция, при младежките двойки медалите взеха Дания и Франция.  В индивидуалната надпревара златото отиде в Тайланд. Победител при девойките стана Часийн Корепап, а при младежите Рутанапак Оуптонг.

От Българските състезатели най-добро класиране постигнаха двойката Алекс Попов/Илиян Стойнов, които са девети, губейки за влизане в осмицата от датската двойка Прасз/Грьойнберг с 21:18/21:19. Нашите спортисти бяха на крачка да отстранят фаворитите, но показаха много силна игра.

Преди това победиха с 2:0 гейма двойки от Турция и Финландия. Двойката Мария Делчева/Христомира Поповска са четиринадесети, отпадайки от турска двойка с 2:0 гейма. В последния ден от състезанието изненадващ гост бе Вицепрезидента на Европейската Федерация по Бадминтон  Мурат Йозмекик, който се изказа изключително ласкаво и даде висока оценка, както за организацията, така и за нивото на Световната и Европейска купа.

Председателят на „Бадминтон-скуош клуб Пазарджик“ – Неделчо Кесов изказа пред PZdnes огромни благодарности за изключителната помощ от страна на кмета на гр.Пазарджик и патрон на купата Тодор Попов, чиято помощ е решаваща за провеждането това състезание десета поредна година, на нужното високо ниво.

Помощта на Попов е решаваща и за това гр.Пазарджик да може да бъде домакин на такава проява от изключително висок ранг. Кесов благодари още и на начаника на РУ – Пазарджик – Ненко Годжевъргов и многото служители на ОД на МВР-Пазарджик за изключителната организация и огромния ресурс от хора, които осигуриха по перфектен начин охраната на купата, както в спортната зала, така и в хотелите, където бяха настанени гостите.