Маршрутът е свързан с екстремни изживявания, защото достъпът до водопадите е през стръмен склон, който не е обезопасен по никакъв начин.

От изхода на селото, малко под джамията се тръгва по приятен и равен път, който с нищо не ви подсказва за предстоящото приключение. Още в самото начало ще видите и стар римски мост, който продължава да служи на хората в това прекрасно село, в което християнство и ислям живеят в мир и разбирателство от векове насам.

14църква

14джамия

След като минете мостчето, трябва да продължите надолу по пътя. Вероятно в миналото реката е била доста по-пълноводна, защото майсторите на този древен мост, са оставили два свода, под които да преминава водата.

14мостче

Когато го подминете ще установите, че всъщност сега се ползва само единият свод.

14мост1

Оставете го зад гърба си и продължете надолу. В началото няма никакви табели, но не се отчайвайте. Наслаждавайте се на природата, която ви обгръща и подарява неповторими гледки. Движете се само по течението на реката, именно тя е виновницата за водопадите.

14пътят

Закачливи табели ще ви съпътстват докато приближавате към крайната си цел.

14табела

По пътя има няколко беседки, които вероятно са правени по програма за екопътеки, но не са съобразени с нашенските ръстови качества. Биха били по-подходящи за великаните на Гъливер. Масите са огромни и спокойно на тях може да бъде транжиран бивол, но ако решите да поседнете с приятели ще трябва да има и едно дете, което да тича по масата и да подава нещо от единия в другия край.

Все пак е похвално, че беседките са оцелели. Тъжното е това, че не се поддържат и в някои от тях ще откриете освен стандартните туристически отпадъци и човешки изпражнения.

Когато пристигнете до последната беседка ще установите, че трите километра път до тук са нищо в сравнение с това, което ви очаква. Според хора, които са посещавали мястото и преди няколко години, пътеката е изцяло изронена от туристите. Допълнително е подкопана и от топенето на снеговете, през пролетта и ако нямате надеждни обувки, по-добре изобщо не се спускайте.

За перило в момента се използва повалено от пороите дърво, което изглежда измамно устойчиво. Кората му е гладка и много лесно можете да се изпързаляте надолу.

14пътека

С течение на времето мястото става все по- популярно и община Батак трябва да вземе мерки, да го направи безопасно за туристите, ако не иска да плаща в най-скоро врме обезщетения за потрошени крака и ръце. Въпреки опасността никой от туристите не се отказва, тъй като смята, че целта е твърде близо.

Когато потокът на слизащи и качващи се, се слее положението става още по-странно.

14пътека2

И така, когато се смъкнете до най-ниската точка от маршрута, ще установите, че най-трудното тепърва предстои.

14пътека3

Ще ви се наложи да се промъквате през пътечки, които са широки около петдесет сантиметра, а вместо перила около тях има само скали. Но изживяването е невероятно. Тогава пред вас се ширват двата водопада.

14водопади1

За да ги видите в цялата им прелест и величие, ще трябва да се изкачите още нагоре. Има и хора, които изпитват наслада от къпането в ледените планински води. Само за половин час обективът ни улови двама такива смелчаци.

14спас 14спас1 14спас2

За да видите и трите водопада, ще трябва да се изкатерите по тясна пътечка, която ще ви отведе на върха на хълма отсреща.

14хълм

Най-любим за снимки е първият водопад, до който ще стигнете след като се върнете на почти изходна позиция, от която сте поели към втория и третия.

PIC03202.JPG

Красивите Фотински водопади се намират по поречието на Фотинска река, на 4.2 км от с. Фотиново и 880 м н.в.

Преминавайки през скалиста местност реката е образувала живописна водна каскада с три пада. Първият е с 6-7 м височина, вторият, който е най-висок – 17-18 м, и третият – 5-6 м. В основата на първия пад се е образувал вир с диаметър около 5-6 м, а във втория пад има вир с 4-5 м в диаметър.

Общата височина на водопада е около 30 м.