Общоселско събрание се проведе снощи на централния площад в село Варвара. То беше свикано по инициатива на общинския кмет Марин Рачев. До него застанаха заместникът му – инж. Явор Митев, председателката на читалището във Варвара Лида Панева, Бранимир Георгиев – местен младеж и Васко Янчев – човекът, присъствал на срещите в общината между кмета на Септември, този на Варвара и протестиращите. Сред дошлите на площада присъстваха още кметът на Варвара Николай Николов и основният двигател на протестите от началото на лятото – адвокат Николай Баташки.

Избраните да управляват общината и тези на протестиращите имаха възможност в продължение на повече от час да изложат своите позиции. „Не очакваме всички хора да ни харесват. Важното е обаче да намерим начин да живеем в една мирна и спокойна общност и кой с каквито възможности разполага да спомага за благополучието на населението”, заяви в началото на словото си Марин Рачев. „Тази среща я поисках за да покажем, че ние винаги сме готови за диалог, когато е в нормална обстановка. Такъв имаше в присъствието на Васко Янчев, адвокат Баташки и Николай Николов по миналата събота, когато те дойдеха при мен, като преди това се обадиха предварително.

На тази среща, тук на центъра на Варвара според мен най-важното е да се даде възможност на хората да чуят тезите на двете страни и всеки сам за себе си да прецени къде е истината, защото с дюдюкания и провиквания се лишава непредубедения човек от това да чуе гледната точка, което на първо място е неуважение към него. Ако една част от тук дошлите в лицето на протестиращите не възприемат нашата гледна точка ги умолявам заради другите, които искат да я чуят, да не им пречат с агресия, защото всеки човек си има глава на раменете и ще прецени сам за себе си къде е истината”, каза Рачев. След това той обобщи пунктуално какви са правомощията на кмета на Общината и кмета на населеното място, след което сподели позицията си относно тезите, които от името на варварци в последните 2 месеца протестиращите излагаха публично по време на протестите си на кръстовището за Ветрен дол.

След своеобразната дискусия, в която се включиха още адвокат Баташки и кметът Николай Николов събранието отиде към своя край. Марин Рачев заяви, че подава ръка на Николай Николов, който след консултация с адвокат Баташки отговори, че ще я приеме с едно условие. „Ще го направя в името на село Варвара. Ще съставим обаче списък с искания и срокове за тяхно изпълнения”, сподели условието си Николов. От своя страна общинския кмет коментира, че наред с исканията очаква от варварския кмет и неговите съветници и конкретни мерки, от които да се подсигурят нужните финанси за въпросните искания. „Ако ще работим в екип, освен да се иска трябва да се дават предложения и от къде да се подсигури „искало“ – даваш си списъка с искания и паралелно с това представяш и списък с предложения от къде ще дойдат парите за тях за да се реализират.

Защото общината я поехме с 13 милиона дългове и на практика всичко, което се прави е със 100 % външно финансиране. Това, което се иска от нас като администрация ние ще го процедираме незабавно, издавайки съответните разрешителни, но след това топката е във вашето поле да си подсигурите финансиране така, както другите кметове го правят – с проектите по финансиращите институции и отстояване на исканията. Или с ясни мерки за приходи като тези, които ние ви предложихме като таксата за пренос на минерална вода, но вие не я възприехте. Ето, сега в съседните на вас села Симеоновец и Семчиново ще влязат пари от вилните зони покрай Милеви скали и тези две селища ще имат нужните финанси за всеки един проект, който кметовете са им изработили и не са получили външно финансиране.

Защото нито един министър или финансиращ орган няма да дойде на центъра в кафето да търси кмета на Варвара да му даде нужните пари за едно или друго нещо, ако той самия не си ги защити. Това, за което общината е допустима да кандидатства като цяло за населените места в септемврийско ние сме го направили. За Варвара сме изработили и входирали няколко проекта – за рехабилитация на улицата до плажа и на тази от жп-прелеза до отбивката за стадиона; за читалището; за училището и детската градина. Какво от тях ще се одобри предстои да видим. В сайта на ДФЗ и на Еко фонда всеки може да го проследи. Ако кмета иска и други неща освен тези, което е съвсем логично и нормално, той не трябва да чака само на изработените от общината проекти, а да си направи и свой такива, с които да кандидатства за финансиране.

Другия важен момент е, че лицето на протестите – адвокат Баташки трябва да разбере, че жалейки и вкарвайки в съда всичко, което касае Варвара по този начин само процедурно забавя нещата и всяко едно разрешително ще се издава едва чак след произнасяне на съда. И тук кмета трябва много категорично да се намеси като заинтересован, а не само да се пречи и после да говори пред хората защо това или друго нещо не се прави касаещо развитието на Варвара”, заяви Рачев. „Очаквам Николов в понеделник да се видим на 4 очи като кметове и веднъж за винаги да се разберем по мъжки. В петък на поисканата от него и Баташки среща с мен за 19 часа чрез Васко Янчев го чаках до 20 часа в Общината, но не дойдоха. Ясно е, че има кръгове, които влияят на неговите решения и за това наистина той трябва веднъж за винаги да реши как ще управлява селото си – като се поддава на интриги и сплетни или като запретнем ръкавите и работим като кметове за благото на хората.

Всички вие тук присъстващите видяхте с очите си – аз си подавам ръката към него в знак на воля за сътрудничество – той тръгва да си подава неговата, но адвоката му подшушва нещо и си я дърпа. Така докато се влияе от хора, които не живеят във Варвара и правят всичко за пари, няма да се получават нещата. Аз обаче вярвам в целомъдрието му като човек и щом е успял в живота, създавайки бизнеса, който има съм сигурен, че ще намери и правилния път за селото си. Защото съм сигурен, че хората от Варвара са го избрали да намира начините как да го управлява по правилния път, а не да служи на прищевките на софиянци, които имат имоти тук и идват по веднъж в месеца”, категоричен беше общинския кмет.

Накрая от своя страна Лида Панева, председател на читалището във Варвара потвърди за изработения от кмета на Общината проект за ръководеното от нея учреждение, инж. Явор Митев потвърди за изработените от страна на Общината проекти за рехабилитация на улицата до плажа и на тази от жп-прелеза до отбивката за стадиона; за читалището; за училището и детската градина, а Бранко Георгиев застана зад всяка една дума от интервюто си поместено на фейсбук страницата на Локомотив – Септември и общинския вестник „Септемврийци”. Последното той направи за да опровергае публично тиражираните в селото спекулации, че едва ли всичко поместено в медиите е казано от самия него.